U trendu

Volite li da jedete narandže: Evo šta samo jedna ova voćka dnevno radi vašem telu

Ukoliko volite narandže, sigurno će vam biti zanimljivo da pročitate dobrobiti ove voćke, koju može pružiti vašem telu kako biste mogli ostati zdravi.

1. Pomaže zdravlju creva

Prema nekim studijama, svakodnevna konzumacija narandže može imati pozitivan efekat na našu crevnu mikrobiotu. Takođe uzrokuje pad glukoze, osetljivost na insulin i LDL (loš holesterol). Sok od narandže deluje kao probiotik i potiče rast crevnih bakterija, što je važno za naše zdravlje.

2. Može vam pomoći na vašem putu mršanja

Da bismo postigli naše ciljeve mršavljenja, moramo vežbati i imati uravnoteženu ishranu, što znači da jedemo sve nutrijente koji su potrebni našem telu za pravilno funkcionisanje. Na našu sreću, narandže su veoma bogate esencijalnim nutrijentima.

Narandža srednje veličine daje telu samo 60 kalorija. Voće takođe ima 3 grama vlakana, što pruža prednosti kao što su bolje zdravlje creva, dobar holesterol i manji rizik od srčanih oboljenja, a takođe usporava način na koji naše telo apsorbuje šećer.

Vlakna nam takođe mogu pomoći da se osećamo siti tokom dužeg vremenskog perioda. Kada jedete narandžu, pazite da konzumirate ne samo sok već i meso narandže jer se tamo nalazi većina vlakana.

3. Pomaže vašem telu u stvaranju kolagena

Jedna narandža pruža oko 70 miligrama vitamina C. Ovaj vitalni nutrijent takođe ima neverovatne prednosti, poput poboljšanja apsorpcije gvožđa, borbe protiv upala i snižavanja krvnog pritiska, a takođe pomaže u stvaranju kolagena u našim kostima.

Kolagen je protein koji proizvodi naše telo. Pruža strukturnu podršku tkivima i pomaže u važnim procesima, poput popravke tkiva i imunološkog odgovora. Kako starimo, naša proizvodnja kolagena se usporava, a elastin se gubi, što rezultira starenjem, a naša koža izgleda opušteno i suvo.

Nije moguće potpuno zaustaviti gubitak kolagena jer je to deo starenja, ali možemo pokušati usporiti proces, a jedenje jedne narandže dnevno može napraviti razliku.

4. Može biti korisno za održavanje dobrog vida

Istraživači kažu da ako jedete narandžu dnevno, veća je verovatnoća da ćete imati 60% smanjen rizik od razvoja makularne degeneracije, bolesti oka koja može zamagliti vaš centralni vid do te mjere da vam čak ni naočare neće pomoći. Ovo stanje može nastati zbog prirodnog procesa starenja.

Vitamin C je veoma važan za naš vid jer doprinosi zdravlju krvnih sudova u našim očima i može pomoći u borbi protiv katarakte. Ako želimo imati dobar vid u budućnosti, možda bi bilo dobro da počnemo paziti na dnevni unos vitamina C.

5. Štiti važne organe, poput srca i mozga

Prema jednoj studiji, normalan nivo vitamina C u krvi povezan je s poboljšanjem fokusa, pamćenja i pažnje. Narandže mogu pomoći našem umu da ostane bistar dok starimo, a jedna narandža srednje veličine obezbeđuje preporučeni dnevni unos vitamina C koji je našem telu potreban da ostane zdrav. Ovaj esencijalni vitamin je takođe snažan antioksidans koji se bori protiv slobodnih radikala koji mogu uzrokovati oštećenje naših moždanih ćelija.

Pregledom 10 studija otkriveno je da konzumacija soka od narandže može biti korisna u prevenciji nekih faktora rizika od kardiovaskularnih bolesti. To znači da bi ovaj ukusni sok mogao pomoći u prevenciji srčanih bolesti, koje su uzrok broj jedan prerane smrti.

(Novi.ba)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar