U trendu

Zaboravite na gladovanje: 8 top načina da bez muke potisnete apetit

Želite da smršate nekoliko kilograma, ali ste umorni od gladovanja? Mnogi ljudi se bore sa kontrolom apetita kada pokušavaju da izgube težinu. Dobra vest je da postoji mnogo zdravih i efikasnih načina za suzbijanje apetita – bez pribegavanja ekstremnim merama. Od jednostavnih promena načina života do pametnih izbora hrane sve će vas dodatno motivisati i omogućiti da oslabite onoliko koliko želite.

Jedite više proteina

Više proteina je tajno oružje protiv gladi. Istraživanja pokazuju da proteini pomažu da se osećate siti i zadovoljni, tako da je manje verovatno da ćete kasnije grickati nezdrave stvari, piše Eat this dont that. Osim toga, proteinima je potrebno više energije za varenje tako da sagorevate nekoliko dodatnih kalorija samo ako ih jedete.

Jedite više vlakana

Vlakna čine da se osećate siti i zadovoljni. Zamislite svoj stomak kao veliki balon – kada jedete vlakna, to je kao da taj balon ispunite vazduhom, čineći ga da se proširi i signalizira vašem mozgu da ste siti. To znači da je manje verovatno da ćete grickati između obroka. Vlakna takođe usporavaju proces varenja, održavajući osećaj sitosti duže.

Uključite zdrave masti

Zdrave masti su ključne za sveobuhvatnu hranljivu ishranu, posebno kada želite da smršate.

Kada jedete masti poput avokada, orašastih plodova i maslinovog ulja, vašem telu je potrebno više vremena da ih svari u poređenju sa ugljenim hidratima ili proteinima. Ovo sporo varenje znači da masti duže ostaju u stomaku, šaljući signale mozgu da ste siti i zadovoljni. Osim toga, masti dodaju ukus vašim obrocima, čineći ih prijatnijim.

Hidrirajte se adekvatno

Više vode pomaže u obuzdavanju tih dosadnih napada gladi- prema studiji iz 2014. godine pojedinci koji su pili više vode pre obroka imali su smanjen apetit i veći gubitak težine tokom perioda od osam nedelja.

Pronađite produktivne načine za kontrolu stresa
Kada je vaše telo u režimu visokog stresa, može da pokvari signale gladi. Kao da je vaše telo toliko fokusirano na suočavanje sa stresom da zaboravlja na osećaj gladi. Osim toga, stres može izazvati žudnju za ne tako zdravom hranom, što može dovesti do prejedanja.

Naspavajte se

Kada ste dobro odmorni, hormoni su u harmoniji, sa nivoima grelina i leptina pod kontrolom. Zamislite grelin kao gremlina koji vas tera da žudite za grickalicama, posebno kasno uveče. Kada ste nenaspavani, grelin postaje preopterećen, zbog čega se osećate gladnije i veća je verovatnoća da ćete posegnuti za vrećom čipsa. S druge strane, leptin, hormon koji vašem mozgu govori da ste siti, drema kada ste umorni, ostavljajući vas da se osećate nezadovoljno čak i nakon jela.

Budite aktivni

Kada se krećete telo oslobađa endorfine koji mogu pomoći u obuzdavanju gladi. Osim toga, ako ostanete aktivni, možete ubrzati metabolizam, što je kao da pokrećete motor vašeg tela da sagorevate više kalorija čak i kada se opuštate.

Ograničite slatkiše i sokove

Kada se prepustite slatkim poslasticama, nivo šećera u krvi raste, dajući vam nalet energije, ali to ne traje dugo. Ubrzo nakon toga, nivo šećera u krvi opada, ostavljajući vas umornim i žudite za još šećera da biste povratili tu energiju. To je kao vožnja rolerkosterom za vaš apetit.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.