U trendu

Zastrašujuće: kontaminirano 70% voća i povrća!

Zaštita voća i povrća i očuvanje prinosa od raznih bolesti i štetočina pomoću poesticida sasvim je normalna stvar. Njihova primena je široko rasprostranjena svuda u svetu i stalno se usavršava i prilagođava zemljištu i proizvodima.

Međutim, novo istraživanje iz Amerike analizom je otkrilo da je od 48 proizvoda 70% kontaminirano pesticidima. Pronađeno je čak 178 različitih pesticida i ostataka pesticida na više od 35.000 testiranih uzoraka voća i povrća gde su primećeni ostaci pesticida i nakon pranja proizvoda.

Prema istraživanju, više od 98% uzoraka jagoda, spanaća, bresaka, nektarina, trešanja i jabuka bilo je pozitivno na najmanje jedan pesticid. Jedan uzorak jagode imao je čak 20 različitih pesticida. Pored navedenog voća i povrća, kruške, krompir, trešnje, paradajz i krastavac takođe su proizvodi gde je ustanovljena prisutnost pesticida.

Istraživanje je napravilo listu proizvoda za 2017. godinu sa najviše i najmanje primećenih pesticida na voću i povrću.

Najviše pesticida primećeno je na sledećim proizvodima:

jagode
spanać
nektarine
jabuke
breskve
kruške
trepnje
grožđe
celer
paradajz
slatka paprika
kropmpir

Najmanje pesticida primećeno je na sledećim proizvodima:

kukuruz
avokado
ananas
kupus
luk
grašak
papaja
mango
špargla
plavi patlidžan
karfiol
dinja
kivi
grejpfurt

Proizvodi sa najmanje pesticida imaju 1% pesticida ili ostatke pesticida na sebi (u sebi). Čak 80% navedenih proizvoda imalo je manje od 1% ili manje pesticida ili ostatka pesticida.

Iako su rezultati istraživanja zabrinjavajući, nivo pesticida u „najkontaminiranijim“ namirnicama nije bio toliko visok da bi ugrožavao zdravlje. Bez obzira na pomenute rezultate, ipak treba jesti puno voća i povrća. Jedino što se savetuje jeste da se prilikom odabira proizvoda obrati pažnja na to da li je organskog porekla ili je GMO porekla.

Rezultati ovog istraživanja izazvali su dosta negativnih kritika i polemika jer šire strah među potrošačima i smanjuju potražnju za voćem i povrćem.

Dve ranije studije iz 2015. godine utvrdile su da je „strah prepreka za potrošnju“ jer danas svi pokazatelji ukazuju na to da se u proseku ne unosi dovoljno voća i povrća. Zvanični stav zdravstvenih institucija je slobodan i neograničen unos raznovrsnog voća i povrća, kako odraslih tako i kod dece.

Naučnici smatraju da ostaci pesticida na voću i povrću nisu veliki, tako da ne predstavljaju velike rizike za zdravlje dece i odraslih, a zravstvene koristi od ishrane voćem i povrćem daleko nadmašuju rizik od pesticida.

Napomene

Nije nam poznato kakva je situacija sa pesticidima kod nas, ali uzimajući u obzir da je zaštita voća i povrća od štetočina slična svuda u svetu, vrlo je verovatno da su i kod nas rezultati slični. Moguće je da su procenti različiti, ali je sigurno da i kod nas pomenuto voće i povrće i kod nas spada u grupu sa većim nivoom pesticida.

Podsećamo poljoprivrednike da striktno poštuju uputstva o tome kako, kada i sa kolkom količinom pojedinih pesticida treba da zaštite svoje proizvode.

Korisnike voća i povrća podsećamo da pre upotrebe što bolje operu poljoprivredne proizvode. Pored toga, pravilnom termičkom obradom namirnica, nivo pesticida može se znatno smanjiti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.