U trendu

Zauvek rešite problem lošeg sna: Pojedite ovo uveče i spavaćete za 5 minuta kao beba

Ako imate problema sa spavanjem, a to nije posledica napetosti, stresa ili opsesivnih misli, možda problem leži u hrani koju jedete.

Uveče se preporučuje lagani obrok, posebno osobama koje pate od nesanice, jer mala količina hrane u organizmu može pomoći da zaspite i sprečite sve smetnje.

Ali, postoji i hrana koja će pozitivno uticati na vaš san, pa bi bilo poželjno uvesti je pre spavanja.

Biljni čajevi

Zamena jedne od dnevnih kafa biljnim čajem, poput kamilice, doprinosi poboljšanju kvaliteta sna. Čaj od kamilice smanjuje osećaj teskobe, što dovodi do mirnijeg sna. Osim toga, sadrži antioksidanse koji su dobri u borbi protiv nesanice.

Med

Dodavanje male količine meda u popodnevnu užinu ili večernji obrok imaće pozitivan efekat na san. Med sadrži glukozu koja može sniziti nivo oreksina u mozgu, neuropeptida koji reguliše budnost.

Orasi

Preporučljivo je jesti orašaste plodove. Osim visokog sadržaja vitamina i minerala, ove su namirnice jedne od najbogatijih melatoninom. Zbog visoke stope melatonina, pojedete li šaku ovih orašastih plodova pre spavanja, poboljšaćete kvalitet sna.

Riba

Uključivanje ribe poput lososa ili tunjevine u večernje obroke je jednostavan način da povećate unos vitamina D. Nedostatak vitamina D povećava rizik od poremećaja spavanja i poteškoća sa spavanjem, prenosi Jutarnji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)