U trendu

Ovu “prirodnu multivitaminsku tabletu” obavezno jedite svaki dan, efekat je sjajan

Urme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrednosti, zbog kojeg se smatraju najzdravijim voćem na zemlji.

Urme su odličan izvor prirodnih vlakana koja su organizmu neophodna za dobar rad creva. Prirodni šećer koji se nalazi u urmama je savršena alternativa običnom šećeru. Lako se vare i smanjuju osećaj gladi.

Po svom sastavu urme su prava prirodna multivitaminska „tableta“, koju mogu da konzumiraju i deca i odrasli. Od anemije, preko visokog krvnog pritiska, holesterola, dijareje, srčanih smetnji… skoro da nema bolesti koja se ne može lečiti urmama.

Odličan izvor gvožđa

Osobe koje su sklone anemiji trebalo bi da jedu što više urmi, jer su one odličan izvor gvožđa – 100 gr ovog voća sadrži oko 0,90 gr gvožđa, što je oko 11% preporučene dnevne doze. Gvožđe, kao deo hemoglobina unutar crvenih krvnih zrnaca, određuje nosivost kiseonika u krvi.

„Vitamini za oči“

Pošto sadrže lutein i zeaksantin, urme se nazivaju i „vitaminima za oči“. Lutein i zeaksantin su posebno važni za mrežicu i makulu oka. Potpomažu ćelijama epitela za dobar vid i mogu da spreče oštećenje makule, koje se javlja u starosti. Zato ako želite da sačuvate dobar vid treba da jedete što više urmi.

Zaustavlja dijareju

Urme sadrže kalijum, koji je koristan kod zaustavljanja dijareje. Pored toga, pomažu da se crevna flora što brže obnovi. Redovnim uzimanjem urmi olakšaćete crevima da stvore „dobre“ bakterije.

Lek za tvrdu stolicu

Isto kao što zaustavljaju dijareju, urme mogu da pomognu da se svarena hrana brže i lakše izbaci iz organizma. Potrebno je uzeti nekoliko urmi i uveče ih potopiti u čistu vodu. Tokom noći urme će pustiti svoj sok, koji je izvrstan laksativ koji će da stimuliše creva.

Reguliše telesnu težinu

Zbog visokog udela hranjivih materija, urme izazivaju osećaj sitosti i olakšavaju gubitak težine. Ako na prazan stomak uzmete urmu, ona će regulisati rad creva i organizmu dati potrebni šećer. Urme nemaju holesterol, ali imaju dosta šećera, pa biste se od preteranog uzimanja ipak mogli da ugojite. Kilogram ovog voća sadrži blizu 3.000 kalorija što predstavlja minimum dnevnih potreba čoveka koji je aktivan tokom celog dana.

Snižava holesterol

Urme imaju sposobnost da smanje nivo LDL neželjenog holesterola u telu. Zato je ovo izvrsna hrana za ljude s visokim holesterolom, koji utiče na stvaranje masnih naslaga u arterijama.

Smanjuju krvni pritisak

Urme su veoma pogodna hrana za ljude koji pate od visokog krvnog pritiska. One sadrže vrlo malo natrijuma, a bogate su kalijumom. Standardna porcija od pet ili šest urmi daje oko 80 miligrama magnezijuma, esencijalnog minerala koji doprinosi širenju krvnih sudova. Istraživanja pokazuju da 370 miligrama magnezijuma dnevno može da smanj krvni pritisak.

Štiti od moždanog udara

Jedna od ključnih prednosti urmi je sposobnost da utiču na zdravlje nervnog sistema, zahvaljujući bogatom sadržaju kalijuma. Istraživanja su pokazala da veći unos kalijuma (oko 400 mg) može da smanji rizik od moždanog udara za 40 posto.

Hrana za mozak

Urme sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao hrana za mozak. Zato se preporučuju u ishrani osoba koje se bave intelektualnim radom.

Energetski stimulans

Urme su veliki energetski buster jer sadrže prirodne šećere kao što su glukoza, saharoza i fruktoza. Maksimalan energetski učinak iz urmi dobićete ako ih pomešate s mlekom. Ovaj hranjivi obrok ima vrlo malo kalorija, a dosta energetske vrednosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.