U trendu

3 fantastična načina da ojačate imunitet tokom zime

Bolno grlo, curenje iz nosa i kijanje čine se kao nezaobilazni deo zime, ali ne više ukoliko usvojite savete kako da ojačate imunitet.

Briga o svom telu sigurno je pravo oružje protiv prehlada i bolesti koje vrebaju svakog trenutka kako bi napali naš organizam, pa zato je krajnje vreme da krenemo u ozbiljnu borbu za jači imunutet.

Iako verno pratimo mere opreza i redovno uzimanje suplemenata u slučaju infekcije, situacija se u poslednje vreme značajno promenila: društveni život je bogatiji nego prošle godine, broj zaraženih koronavirusom je veći, ali i broj obolelih od gripe i prehlade.

Jasno je da strategije jačanja imunološkog sastava ne mogu sprečiti infekciju koronavirusom, ali činjenica je da znatno olakšavaju našem telu da se bolje nosi s prehladama i drugim infekcijama tokom hladne sezone.

Kao i za sve ostalo, i za dobar i uravnotežen imunitet presudan je kvalitetan stil života. Jačanje imuniteta nije jednostavno, jer je pitanje na koji njegov aspekt treba da utičemo. U borbi za jačanje imuniteta pre svega moramo promeniti osnovne životne navike i način ishrane.

Kako biste ipak lakše prebrodili brojne viroze koje haraju potrebno je da ojačate imunitet, zato posegnite za strategijama koje jačaju imunološku odbranu zimi.

Hranite se zdravo

Računica je jednostavna: ako su creva zdrava, odnosno ako je crevna flora uravnotežena, bolje ste zaštićeni od raznih bolesti. Imunolozi stoga preporučuju raznoliku, prirodnu ishranu s malo šećera, mesa i životinjskih masti, ali puno vitamina, biljnih vlakana, minerala i dijetalnih vlakana.

Vežbajte na svežem vazduhu

Svakodnevno vežbanje na svežem vazduhu, poput 30 minutne večernje šetnje, već deluje, pozitivno utiče na odbrambene snage organizma, ali i ublažava žarišta upale. Zašto je to tako? Kada je telo u pokretu, ono signalizira ćelije da aktivno učestvuju, optimizuje se dioba ćelija i prilagođavaju se metabolički procesi. Dodatna prednost fizičke aktivnosti na svežem vazduhu je oslobađanje hormona serotonina koji deluje kao svojevrsni prirodni antidepresiv i podstiče dobro raspoloženje.

Dovoljno spavajte

Pružajući telu dovoljno sati sna, učinićete mu istinsku uslugu. Naučne studije pokazuju da tokom spavanja ne samo da se fizička regeneracija odvija punom brzinom, već se povećava i broj prirodnih odbrambenih ćelija, što je važno za uspešnu borbu protiv bakterija i virusa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)