U trendu

6 mitova o koronavirusu u koje verujemo, a mogu biti OPASNI

Laži na društvenim mrežama.

Koron virus se pojavio u mnogim zemaljama širom sveta i trenutno nema poznatog leka.

Nažalost, to nije zaustavilo širenje mnoštva zdravstvenih saveta, u rasponu od beskorisnih, ali relativno bezopasnih, do potpuno opasnih. Ovo su neki od najčešćih mitova koje su naučnici opovrgnuli:

1. Ko jede beli luk neće se zaraziti

Na društvenim mrežama se deli puno saveta koji preporučuju da se jede beli luk kako bi se sprečila infekcija. WHO (Svetska zdravstvena organizacija) kaže da iako je to „zdrava hrana koja može imati antimikrobna svojstva“, nema dokaza da jedenje belog luka može zaštititi ljude od novog koronavirusa.

U mnogim slučajevima praktikovanje ove vrste lečenja nije štetno, sve dok nas ne sprečavaju da sledimo medicinske savete koji se temelje na dokazima.

2. Čudesni minerali brišu koronu

Jutjuber Jordan Sater, koji ima na hiljade pratilaca na različitim platformama, tvrdi da „čudesni mineralni dodatak“ nazvan MMS, može izbrisati koronavirus.
On navodno sadrži hlor dioksid – sredstvo za izbeljivanje. Sater i drugi promovisali su ga još i pre pojave koronavirusa, a u januaru je napisao da ne samo da je MMS učinkovit ubica ćelija karcinoma, nego može i izbrisati korona virus.

Prošle je godine američka agencija za hranu i lekove (FDA) upozorila na opasnosti koje prete iz MMS-a. On sadrži opasne hemikalije, natrijum hlorid i hlor dioksid, za koje stručnjaci za toksikologiju kažu da izazivaju trovanje i teška oštećenja unutarnjih organa, a u nekim slučajevima mogu dovesti i do smrti.

3. Sredstva za dezinfekciju napravljena kod kuće

Bilo je mnogo izveštaja o nedostatku gela za dezinfekciju ruku, jer je pranje ruku jedan od ključnih načina da se spreči širenje virusa. Kako su se u Italiji i drugde pojavili izveštaji o nestašici, tako su se pojavili i recepti za domaći gel na društvenim mrežama.

Ali ti su recepti, ističu naučnici, pogodniji za čišćenje površina i nisu prikladni za upotrebu na koži. Gelovi za ruke na bazi alkohola obično sadrže i emolijente koji ih čine nježnijima za kožu. Profesorka  s Londonske škole higijene i tropske medicine, kaže da ne veruje kako se može napraviti efikasan proizvod za čišćenje ruku kod kuće – čak i votka sadrži samo 40 posto alkohola.

4. Pijenje srebra

Korištenje koloidnog srebra promovisano je u jednoj američkoj emisiji. Koloidno srebro su sitne čestice metala suspendovane u rastvoru. Gost emisije tvrdio je da koloidno srebro ubija neke sojeve koronavirusa u roku od 12 sati (iako priznaje da još nije testirano na Covid-19).

Ideja da bi to mogao biti učinkovit tretman za koronavirus široko se deli na raznim društvenim mrežama, a njegovi zagovornici tvrde da može lečiti sve vrste zdravstvenih stanja, delovati kao antiseptik i podstaknuti jačanje imuniteta, Ali jasni su saveti američkih zdravstvenih organizacija – nema dokaza da je srebro učinkovito. Što je još važnije, ono bi moglo uzrokovati ozbiljne nuspojave, uključujući oštećenje bubrega i argiriju, stanja u kojem koža poprima plavu boju.

Kažu da, za razliku od gvožđa ili cinka, srebro nije metal koji ima neku funkciju u ljudskom telu.

5. Pijenje vode svakih 15 minuta

Jedan post, kopiran i deljen na fejsbuku, navodno citira „japanskog lekara“ koji preporučuje da se pije voda svakih 15 minuta jer se tako može isprati koronavirus iz usta. Profesor Tsa Univerziteta u Oxfordu, opovrgao je to, te kaže da ne postoji biološki mehanizam koji bi podržao ideju da se respiratorni virus jednostavno možete isprati.

6. Zagrejte se i izbegavajte sladoled

Razni saveti sugerišu jedno, da toplota ubija virus, od preporuke da se pije topla voda do kupke s toplom vodom ili korištenja fena. Jedan post, koji je kopiralo i podelilo na desetine korisnika društvenih mreža u različitim zemljama – a lažno se pripisuju Unicefu – tvrdi da će pijenje tople vode i izlaganje suncu ubiti virus te kaže da treba izbegavati sladoled.

Šarlot Gornitka, koja radi za Unicef ​​na dezinformacijama s koronavirusom, opovrgnula je da ta poruka ima veze s UNICEF-om.  Znamo da virus gripe tokom leta ne preživi izvan tela, ali još ne znamo kako toplota utiče na novi koronavirus.

Pokušaj zagrevanja tela ili izlaganja suncu. Verovatno kako bi ga učinili nepristupačnim virusom – potpuno je neučinkovit. Jednom kada se virus nađe u vašem telu, ne postoji način da ga ubijete – vaše telo se mora samo boriti protiv njega. Izvan tela, za aktivno ubijanje virusa potrebne su vam temperature od oko 60 stepeni Celzijusa, daleko toplije od bilo koje kupke.

Pranje posteljine i peškira na 60 stepeni dobra je ideja, jer to može ubiti bilo koji virus u tkanini. Ali nije dobra opcija za pranje kože.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.