U trendu

9 važnih pravila za zaštitu od korone u automobilu

Mere zaštite među kojima spada dezinfekcija radnih i boravišnih površina najbitnije su u prevenciji sprečavanja pojave korona virusa. Kako se situacija polako normalizuje i građani počinju sve više da izlaze iz svojih domova, postavlja se i pitanje na koji način treba dezinfikovati vaš automobil.

Kako savetuje Gradski zavod za javno zdravljeBeograda (GZZJZ), pre ili nakon svake vožnje trebalo bi pažljivo dezinfikovati sve one delove unutrašnjosti vozila koji su došli u kontakt sa osobama ili stvarima iz spoljašnje sredine. Preporuka je da se dezinfekcija vrši sredstvima na bazi izopropil alkohola uz pomoć mikrofiber krpe.

Pridržavanjem sledećih saveta svešćete mogućnosti infekcije vas i vaše porodice na minimum tokom vožnje:

Izbegavajte sva nepotrebna putovanja

Izbegavajte sve nepotrebne zastanke u toku vožnje, tačnije idite direktno do odredišta

Ograničite broj putnika u vozilu

Obavezno nosite maske

Dezinfikujte ruke ili rukavice

Redovno provetravajte vozilo

Čistite i dezinfikujte sve površine u vozilu koje dodirujete

Vodite računa o stvarima koje unosite u vozilo

Kada točite gorivo obavezno nosite zaštitne rukavice

U Gradskom zavodu za javno zdravlje upozoravaju vozače da postoji desetak delova automobila koji se obavezno moraju dezinfikovati.

Volan

Menjač

Ručna kočnica

Podizači stakla na vratima

Kvake na vratima

Dugmići i ručice na volanu

Dugmići na komandnoj tabli

Ručica ili dugme za otvaranje gepeka, rezervoara za gorivo, podešavanje sedišta, a ne zaboravite prekidač za izvlačenje pojasa i pojas.

Okviri vrata

Koliko je upotreba klime u vozilima rizična?

– Ne postoje jasni naučni dokazi da se virus Kovid 19 može širiti preko sistema za ventilaciju i klimatizaciju. Kao što je već poznato, ovaj virus se prenosi kapljičnim putem i u vazduhu može provesti samo kratak vremenski period pre nego što padne na pod ili druge površine – naveli su iz GZZJZ.

Međutim, svako strujanje vazduha, poput onog koji nastaje radom klima uređaja, može uzrokovati da se kapljice koje sadrže čestice virusa prenesu na veću razdaljinu.

– Prema istraživanjima Kineske medicinske asocijacije utvrđeno je da se u zatvorenim vozilima sa uključenim klima uređajem podešenim na izduvavanje ovaj virus može preneti i na razdajinu od 4,5 metra. Shodno tome, preporuka je da umesto upotrebe klima uređaja u voziima, vozila redovno provetravate ili prozore držite konstantno otvorenim, ukoliko spoljašnji uslovi to dozvoljavaju – saveti su GZZJZ.

(Blic)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar