U trendu

Agencija S&P poboljšala ekonomske izglede Australije

NJUJORK – Američka agencija S&P Global Rejtings poboljšala je danas izglede zavidnog australijskog „AAA“ suverenog rejtinga na ‘stabilne` sa` ‘negativnih` pozivajući se na brz ekonomski oporavak zemlje od krize kovid-19 .

Australijska ekonomija vredna 2.000 milijardi australijskih dolara (1,55 biliona američkih dolara) snažno se oporavila nadilazeći nivo pre pandemije zahvaljujući uspešnom upravjjanju krizom korona virusa u zemlji i ogromnim fiskalnim i monetarnim podsticajima, prenosi Rojters.

Agencija S&P je navela da je sve sigurnija da će se fiskalni deficit Australije smanjiti na 3,0 posto bruto domaćeg proizvoda tokom naredne dve-tri godine nakon što u finansijskoj 2021. godini, koja završava u junu, deficit dostigne 10 procenata BDP-a.

„Odgovor vladine politike i snažan ekonomski oporavak ublažili su negativne rizike za ekonomske i fiskalne izglede Australije. Kao rezultat toga, revidiramo izglede zemlje na stabilne i potvrđujemo našu ocenu `AAA / A-1 +` za dugoročno i kratkoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti“, navodi se u saopštenju S&P-a.

Australija je jedna od samo devet država sveta koja se može pohvaliti da ima ocenu kreditnog rejtinga „AAA“ kod sve tri vodeće svetske rejting agencije – S&P, Mudiz i Fič.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.