Agencije: Srbija prva na Balkanu počela vakcinaciju

BEOGRAD – Strane agencije prenele su vest da je u Srbiji danas počela vakcinacija protiv korona virusa uz ocenu da je Srbija prva zemlja na Balkanu, u kojoj je počela vakcinacija.

Britanska agencija Rojters navela je da je Srbija prva zemlja na Balkanu koja je dobila doze vakcina protiv virusa kovid-19 i navela da je premijerka Ana Brnabić prva primila vakcinu.

Agencija navodi i da će prema najavama zvaničnika uskoro u zemlju stići i vakcine kineskog Sinofarma i ruska Sputnjik V, ne precizirajući kada tačno, kao i vakcine Moderne i AstraZeneka. Italijanska Ansa uz vest o početku vakcinacije navela je da je premijerka Brnabić prva premijerka jedne evropske zemlje koja se vakcinisala i citirala je da je rekla da je Srbija, nakon Velike Britanije i Švajcarske treća zemlja u Evropi koja je započela ovaj proces.

Makedonska MIA istakla je da je Srbija prva zmlja u regionu koja je dobila vakcine kompanije Fajzer i Biontek, kao i da će prvi vakcine dobiti štićenici domova za stare u beogradu i Novom Sadu.

Američki AP piše da je prva vakcinu, kompanije Bajontek/Fajzer primila premijerka Ana Brnabić kako bi pokazala, navode, generalno skeptičnoj naciji da je vakcina bezbedna.

Kako navode, vakcinacija je obavljena u živom tv prenosu i dodaju da Srbnija testira i rusku vakcinu Sputnjik V, ali i da će u narednim nedeljama i mesecima u Srbiju stići i vakcine drugih proizvođača.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.