U trendu

Akselrod: Koncert sa BFI prvorazredni muzički događaj

BEOGRAD – Beogradska filharmonija otvoriće večeras novu koncertnu sezonu pod sloganom „Baš smo vas se uželeli“ nastupom na Kolarcu, a orkestrom će upravljati dirigent Džon Akselrod, koji za Tanjug kaže da publiku očekuje prvorazreni muzički događaj.

Pijanista Behzoda Abduraimov biće solista na večerašnjem koncertu.

Filharmonija je za otvaranje pripremila poseban repertoar koji počinje „Svečanom uvertirom“ Šostakoviča.

Dirigent Džon Akselrod vodiće orkestar kroz omiljena dela ruske muzičke literature, a svetski pijanistički virtuoz Behzod Abduraimov će izvesti „Drugi klavirski koncert“ Prokofjeva.

Za finale koncerta predviđena je „Četvrta simfonija“ Čajkovskog.

Askelord napominje da je divno što će upravljati izvanrednim orkestrom kakav je Beogradska filharmonija.

„Divno je biti u Beogradu i naći se zajedno sa muzičarima na sceni u vremenu koje obeležava pandemija virusa covid 19. Imamo ruski repertoar na otavaranju sezone koji svedoči o velikim umetničkim dometima Beogradske filharmonije. baš se radujem koncertu“ kazao je Tanjugi Askelord.

Kako kaže, publika će imati prilike da čuje fantastičnog pijanistu Behzoda Abduraimova iz Uzbekistana koji sa velikim uspehom svira ruski repertoar svuda po svetu.

„Drugi klavirski koncert Prokofjeva je jedno od najzahtevnijih dela za pijaniste. Publika će imati unikatnu priliku da čuje jednog od najboljih pijanista na svetu kako svira to zahtevno delo. Svi se radujemo tom prazniku muzike“, kazao je Askelord i dodao da je „Četvrta simfonija“ Čajkovskog poznatija kao „Simfonija sudbine“.

Prema njegovim rečima, biće to poseban izazov za njega i orkestar kojim upravlja.

„Svuda u svetu je izvođenje „Četvrte simfonije“ Čajkovskog prvorazredni muzički događaj. Siguran sam da će publika u Kolarcu imati baš takav utisak nakon koncerta“ kazao je Akselord.

Tokom nove sezone, koja će trajati do juna naredne godine, Beogradska filharmonija će održati 25 koncerata, na kojima će izvesti kapitalna dela muzičke literature.

Kako je Tanjugu kazala Jelena Milašinović iz Beogradske Filharmonije, prisustvo koncertima BF moguće je isključivo uz potvrdu o vakcinaciji, ili preležanoj infekciji izazvanoj koronavirusom, odnosno potvrdom o negativnom PCR testu ili uz antigenski test.

„Do ove sezone Filharmonija je bila poznata po svojim pretplatnim paketima karata koji su iglavnom bili prodati pre prvog koncerta. Zbog neizvesne situacije oko pandemije uz nadu da će sve biti u redu odlučili smo se da Karte za nastupe puštamo u prodaju isključivo za svaki pojedinačni događaj u samoj nedelji održavanja i to na biletarnici Beogradske filharmonije, onlajn sistema naše kuće i petkom na biletarnici Kolarca“ kazala je Milašinović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.