Albanija: Čaplje, pelikani i flaminzi ugroženi zbog aerodroma

TIRANA – Grupe za očuvanje prirode pozvale su danas albansku vladu da povuče odluku o izgradnji aerodroma u Valoni za koji kažu da bi ozbiljno oštetio zapadne močvare zemlje.

Koalicija od 37 albanskih i međunarodnih organizacija izjavila je da će izgradnja aerodroma u blizini zaštićenog područja Vjose-Narta „nepovratno oštetiti njegov ekosistem u kojem se nalaze mnoge ptice“, prenosi AP.

Vlada je raspisala međunarodni tender za izgradnju aerodroma u Valoni od 86 miliona evra, 140 kilometara jugozapadno od glavnog grada Tirane.

„Takva investicija dovela bi do nekontrolisanih i neodrživih razvojnih modela koji bi nepovratno oštetili prirodne vrednosti i resurse područja“, navodi se u saopštenju koalicije organizacija.

Laguna Narta i okolina sa više od 19.000 hektara predstavljaju jedan od najvećih i najvažnijih močvarnih ekosistema na Mediteranu, prepoznat kao ključno područje biodiverziteta sa više od 200 vrsta ptica poput pelikana, čaplji, galebova i flaminga.

Prema lokalnim zvaničnicima i stanovnicima područja, relativno zatišje u tom području kao rezultat ograničenja korona virusa povećalo je populaciju flaminga u laguni Narta na oko 3.000, što ukazuje da bi laguna mogla biti održivo leglo za ptice.

Organizacije su rekle da takva izgradnja krši brojne konvencije koje je ratifikovala Albanija.

Zakonodavac iz Valone apelovao je direktno na premijera Edija Ramu da zaustavi izgradnju aerodroma jer bi to uništilo pejzaž i raselilo mnoge životinjske vrste.

Grupe za očuvanje životne sredine takođe su upozorile na avione koji potencijalno mogu da izazovu napade ptica sa “tragičnim posledicama” zbog velikog broja tamošnje živine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.