Albanski ministar Sander Leši podneo ostavku

TIRANA – Albanski ministar unutrašnjih poslova Sander Leši podneo je ostavku premijeru Ediju Rami, prenosi albanski portal Egzit njuz.

Premijer Rama je u saopštenju naveo da je Leši podneo ostavku nakon što ga je obavestio o ubistvu 25-godišnjeg Klodijana Raše kojeg je ubio policijski službenik.

Rama je u tom trenutku bio u SAD, pa je Lešiju rekao da sačeka dok se vrati u zemlju.

Premijer nije rekao da li je prihvatio ostavku ministra unutrašnjih poslova.

U Tirani su juče organizovani protesti zbog ubistva 25-godišnjeg mladića Klodijana Raše. Na njega je u utorak uveče pucao policajac pošto se nije odazvao zahtevu da se zaustavi zbog kršenja noćnog policijskog časa.

Policija je juče sprečila upad demonstranata u zgradu vlade u Tirani, koji su organizovali protest uprkos zabrani okupljanja više od deset ljudi uvedene zbog pandemije korona virusa.

Mediji prenose da su demonstranti bacali razne predmete na policijske službenike i na zgradu ministarstva unutrašnjih poslova.

U sukobima koji su nastali dok su okupljeni pokušavali da uđu u kompleks zdanja albanske vlade, gde se nalazi i kabinet premijera Edija Rame, policija je koristila suzavac.

Predstavnik policije u Tirani izjavio je da je najmanje devet policajaca povređeno i da su demonstranti oštetili nekoliko policijskih vozila, a povređeni su i jedan demonstrant i jedan novinar.

Demonstranti su tražili ostavku ministra unutrašnjih poslova i tvrde da protest nije politički, mada su se među okupljenima mogle videti i pristalice albanske opozicije.

Sestra Klodijana Raše Sibora izjavila je na lokalnoj televiziji da je njen brat izašao samo da bi kupio cigarete, ali je nedaleko od kuće jedan policajac pucao na njega i ubio ga.

U Albaniji su zbog pandemije uvedena ograničenja na javna okupljanja, obavezno nošenje zaštitnih maski i noćni policijski čas.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.