U trendu

Aljaska: Pritisak na bolnice kovid pacijenata menja standarde

DŽUNO – Aljaska, koja je pre nekoliko meseci bila među vodećim američkim saveznim državama u vakcinaciji protiv korona virusa, preduzela je drastičan korak uvođenjem novih standarda zdravstvene zaštite za čitav bolnički sistem, uz objašnjenje da je ogroman broj kovid pacijenata nametnuo racionalizaciju napregnutih medicinskih resursa.

Guverner Majk Danlivi i zdravstveni zvaničnici najavili su ovaj potez jer je broj novoobolelih slučajeva u celoj državi dostigao još jedan jednodnevni rekord od 1.224 pacijenata, usred talasa infekcija izazvanih širenjem veoma zaraznog delta soja među nevakcinisanim, prenosi Rojters.

Komesar za zdravstvo i socijalne usluge Aljaske, Adam Kram, najavio je uredbu za hitne slučajeve, a novim dokumentom ograničava se odgovornost sa kojom se suočavaju pružaoci zdravstvenih usluga u hitnim slučajevima u svim bolnicama na Aljasci.

Kako se navodi, dokumentom se priznaje realnost racionalizizacije medicnske nege u čitavoj državi, prema kojoj će neki kritično bolesni pacijenti morati da se leče izvan odeljenja intenzivne nege gde bi obično bili primljeni, zbog nedostatka medicinskih zaliha i osoblja, kao i preplavljenosti bolnica sa kovid pacijentima.

Kako bi se nosila sa prilivom kovid pacijenata, Aljaska je potpisala ugovor vredan 87 miliona dolara za angažovanje stotina zdravstvenih radnika izvan države, rekli su zvaničnici.

Prema državnim podacima, trenutno otprilike jedna petina svih pacijenata u bolnicama na Aljasci zaražena je sa kovid -19.

“Taj broj potcenjuje teret koji on stavlja na sistem u celini jer „istiskuje“ kapacitet za lečenje žrtava saobraćajnih nesreća, moždanih udara, srčanih udara i drugih bolesti” naveo je guverner Aljaske.

Aljaska je u aprilu bila među vodećim državama u vakcinaciji protiv kovid-19, a od od tada je skliznula ispod američkog proseka, pošto je samo 58 odsto stanovnika starosti 12 i više godina potpuno vakcinisano.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.