Ambasada SAD u BiH osudila premeštanje migranata u Bihaću

SARAJEVO – Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini osudila je na svom Tviter nalogu premeštanje migranata iz privremenog prihvatnog centra „Bira“ u Bihaću, u kamp „Lipa“.

Iz Ambasade SAD su naglasili da preseljenje migranata u „Lipu“ osuđuju zbog toga što su kamp podržali kao privremeni, a ne kao zimski prihvatni centar.

„Da bi bila sprečena humanitarna kriza, širenje korona virusa i zaštićeni stanovnici Bihaća, pozivamo vlasti u BiH na državnom nivou da preuzmu glavnu ulogu u koordinaciji sa svim nivoima vlasti u BiH, kako bi se migratnima osiguralo da imaju humanitaran i siguran smeštaj, ali i da se zaštite njihova ljudska prava“, navela je Ambasada SAD u BiH.

Vlasti Unsko-sanskog kantona (USK) u sredu, 30. septembra, iz privremenog prihvatnog centra za migrante „Bira“ izmestile maloletnike bez pratnje i oko 300 odraslih muškaraca, podseća Radio Slobodna Evropa.

Ovaj potez osudila je i Misija Evropske unije u BiH, navodeći da su stotine osoba ostale bez skloništa u teškim vremenskim uslovima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.