U trendu

Američke analize: Zaraženi prenosi virus na 6 osoba u proseku?

Novi koronavirus „projurio je“ kroz Kinu mnogo brže nego što se ranije mislilo, saopštio je istraživački tim iz Sjedinjenih Američkih Država, sugerišući da će izuzetno rasprostranjena vakcinacija ili imunitet biti neophodni za završetak pandemije.

Svaka osoba koja je inficirana tokom epidemije u Vuhanu verovatno je prenela virus na 5,7 drugih ljudi, pokazala je matematička analiza nacionalne laboratorije u Los Alamosu.

To je dvostruko više nego što su Svetska zdravstvena organizacija i druge zdravstvene vlasti u svetu objavile u februaru, prenosi Bloomberg.

Uz ogradu da se ti podaci sada odnose samo na kinesku epidemiju, istraživači navode da ako bi se ovo pokazalo kao validno i za ostatak sveta, pandemiju će biti teško kontrolisati na način kako su pojedine vlasti predvidele.

Po stopi po kojoj su pravljene kalkulacije u studije, da bi se suzbio virus, blizu 82 posto populacije bi moralo da stekne imunitet, da li vakcinisanjem, da li time što su preležali virus, navodi tim iz Los Alamosa.

Vlade širom sveta pokušavaju da pronađu načine kada i kako da izađu iz sedmica restriktivnih mera, a u pojedinim delovima Kine one su opet uvedene.

Više milion i po ljudi u svetu je obolelo od koronavirusa, uključujući i nedavne slučajeve u Kini bez tipičnih simptoma COVID-19, piše Bloomberg.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.