U trendu

Američki obaveštajci objavili rezultate istrage o poreklu korone

Američka obaveštajna zajednica objavila je sažetak izveštaja o rezultatu istrage porekla virusa korona. Prema njihovom nalazu, virus korona je prirodnog porekla, pojavio se u novembru 2019. i kineske vlasti nisu znale za njega pre izbijanja epidemije u Vuhanu.

„SARS KoV-2, virus koji izaziva kovid-19, najverovatnije je izbio tako što je inficirao ljude kroz inicijalno izlaganje manjih razmera koje se dogodilo ne kasnije od novembra 2019. godine, sa prvim klasterom kovida-19 u decembru u Vuhanu u Kini“, saopštila je kancelarija direktora Nacionalne obaveštajne zajednice.

Virus nije nastao kao biološko oružje, navodi se u izveštaju.

„Većina obaveštajnih agencija procenjuje, ali uz rezervu, da virus najverovatnije nije genetski izmenjen. Međutim, dve agencije veruju da nema dovoljno dokaza za takvu tvrdnju. Takođe, kineski zvaničnici nisu imali saznanja o virusu pre nego što je zaraza izbila u Vuhanu“, stoji u izveštaju.

Kada je u pitanju način na koji se dogodila početna izloženost virusu, američki obaveštajci veruju da su moguće teorije i o prirodnom putu i o „curenju“ iz laboratorije.

Četiri obaveštajne agencije SAD, uz rezervu, procenile su da je virus na čoveka prešao sa životinje. Jedna agencija, pak, ubeđena je da je virus prešao na čoveka kao rezultat incidenta u laboratoriji i da se najverovatnije radilo o eksperimentima, kontaktu sa životinjama ili kontaktu sa uzorcima u laboratoriji u Vuhanu, navodi se u izveštaju.

Kooperacija Kine biće neophodna da se definitivno utvrdi poreklo virusa, zaključuje se u izveštaju američkih obaveštajaca.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.