U trendu

Američki policajac optužen za ubistvo Džordža Flojda pušten da se brani sa slobode

Bivši američki policajac Derek Čovin, optužen za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda, pušten je da se brani sa slobode, uz kauciju od milion dolara.

Ubistvo Flojda tokom privodjenja u Mineapolisu 25. maja, kada mu je Čovin kolenom pritiskao vrat 8 minuta i 46 sekundi, podstaklo je masovne proteste u SAD, a potom i širom planete. Policija je Flojda pokušala da privede zbog pokušaja da plati račun falsifikovanom novčanicom od 20 dolara.

Prema sudskim dokumentima, Čovin je položio kauciju od milion dolara, a zavod za izvršenje sankcija potvrdio je da on više nije u pritvoru, prenosi Asošiejted pres.

Kaucija za Čovina ugovorena je u junu na 1,25 miliona dolara ili na milion dolara, uz uslove, medju kojima je obaveza da se pojavljuje pred sudom. Zabranjeno mu je da se bavi poslovima koji imaju veze sa obezbedjenjem, da nosi oružje i da kontaktira Flojdovu porodicu.

Policajci koji su učestvovali u incidentu 25. maja, Tomas Lejn, Aleksandar Kueng i Tou Tao, optuženi su za saučesništvo u ubistvu drugog stepena. Oni su ranije položili kauciju od 750.000 dolara i čekaju sudjenje sa slobode.

Čovinovi advokati tvrde da je uzrok smrti Flojda visok nivo fentanila i metamfetamina u organizmu. Flojd je bio i pozitivan na korona virus.

Ako optužbe bude dokazane, Čovin bi mogao da bude osudjen na 40 godina zatvora.

U krivičnoj prijavi protiv Čovina piše da je koleno na Flojdovom vratu držao gotovo tri minuta pošto je Flojd prestao da se pomera i govori, navodi Asošijeted pres.

U prijavi se navodi da je Flojd pružao otpor policajcima koji su pokušavali da ga ubace u patrolna kola i da se u jednom trenutku našao na zemlji, licem okrenutim prema podlozi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar