Amerikanci pustoše prodavnice – Otkud nestašica toalet papira?

Iako toalet papir zapravo ne bi trebalo da ima ikakve veze sa globalnom pandemijom korona virusa, proteklih nedelja taj proizvod panično su kupovali milioni ljudi, a u prodavnicama se on često ne može naći.

Jedan od razloga zbog kojih vlada nestašica toalet papira je patološka sklonost ljudi ka sakupljanju stvari koje bi im mogle zatrebati u vreme krize, pa su neki počeli da gomilaju ovaj artikal i pre nego što je u gradovima i državama u SAD uveden karantin.

To je odraz želje potrošača za sigurnošću i kontrolom situacije, kaže analitičar Dejvid Garfild iz konsultantske kuće “Alikspartners”.

Prema statističkim podacima do kojih je došla firma “En si solušns”, prodaja toalet papira je 11. i 12. marta, kada je širom SAD najavljivan karantin, porasla za neverovatnih 845 odsto.

Kako navodi Ašošiejeid pres (AP), među uzrocima nestašice je i to što, zahvaljujući inače veoma efikasnom lancu snabdevanja, maloprodaje ne drže velike zalihe ove ne baš profitabilne robe – umesto toga, svaki eventualni manjak se brzo nadoknađuje čestim isporukama.

Ali, čak i male promene u navikama potrošača mogu poremetiti tu ravnotežu, a činjenica je da su, i pre izbijanja krize, pogoni tri najveća proizvođača toalet papira u SAD već radili 24 sata dnevno, jer je, imajući u vidu niske marže, to bio jedini način da taj proizvod donosi profit.

Zbog toga, ove kompanije sada pokušavaju da povećaju obim proizvodnje sužavanjem asortimana toalet papira, kao i da maksimalno uvećaju isporuke ambalažnih materijala koje koriste, odnosno gotovih proizvoda koji napuštaju njihove fabrike.

Odgovarajući na ideju da bi toalet papir u maloprodajne objekte mogao biti preusmeravan iz proizvodnje za potrošače koji su trenutno zatvoreni – kao što su škole ili mnogobrojne firme – jedan analitičar kaže da to nije moguće, jer se u proizvodnji toalet papira za komercijalne potrošače koristi drugi tip pulpe, drugačije mašine, kao i drugačije pakovanje.

Pre krize izazvane korona virusom, oko polovina proizvodnje toalet papira odlazila je komercijalnim potrošacima, a druga polovina u domaćinstva, dok je sada potražnja domaćinstava za toalet papirom uvećana za 40 odsto.

Ipak, znatno je porasla i potražnja nekih komercijalnih potrošača koji nisu prestali sa radom u sadašnjim okolnostima, kao što su bolnice i druge neophodne službe i firme.

Mada se, posle naglog porasta potražnje za toalet papirom u martu, stvari polako smiruju – ili je barem tako u SAD – nije jasno kada bi se stvari mogle vratiti u normalu, navodi AP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.