AP: Velike gužve na balkanskim granicama uprkos upozorenjima zbog virusa

Američka agencija Asošiejted pres izvestila je da su gradjani balkanskih država koji se vraćaju iz Zapadne Evrope danas stvorili velike saobraćajne gužve na graničnim prelazima, uprkos ograničenjima zbog korona virusa čiji je cilj da obeshrabre putovanja uoči praznika.

Dugačke kolone automobila su na granicama Slovenije i Hrvatske, i Madjarske i Srbije, a hiljade putnika su satima čekaju da predju granicu, navodi AP.

Mnogi ljudi iz Turske, Severne Makedonije, Srbije i BiH žive i rade u Zapadnoj Evropi, a u vreme praznika tradicionalno se vraćaju u domovinu automobilom.

Neke države članice EU, u kojima radi puno migranata, uvele su obavezu posedovanja negativnog testa na korona virus i meru izolacije po povratku, u nadi da će ih obeshrabriti da putuju u zemlje sa velikim brojem zaraženih.

Uz uobičajenu gužvu na granicama uoči Božića, današnji haos je verovatno podstakla odluka Srbije da uvede obavezu posedovanja negativnog testa na korona virus za strance koji ulaze u zemlju od ponedeljka, navodi AP.

Državljani Srbije bez negativnog testa na korona virus moraju da budu 10 dana u izolaciji po ulasku u zemlju.

Hrvatska radio televizija izvestila je danas sa granice sa Slovenijom da su vozači trubljenjem protestovali što noć provode u kolima.

Neimenovani muškarac koji putuje iz Nemačke u Srbiju, rekao je hrvatskom portalu Indeks da mu je trebalo 15 sati da predje 15 kilometara.

Hrvatska je uvela obavezu posedovanja negativnog testa na korona virus za njene gradjane koji se vraćaju u zemlju, što je usporili provere na granici.

Kolone vozila su formirane i na graničnim prelazima Hrvatske sa Srbijom i BiH.

RTS je naveo da su putnici noćas i danas čekali najmanje četiri sata na prelazu Srbije i Madjarske.

Balkanske zemlje prijavljuju hiljade novih infekcija korona virusom svakog dana, a bolnice su pune širom regiona, podseća AP.

Posete rodjaka iz inostranstva, kako se navodi, obično dovode do više kontakata i porodičnih okupljanja, što može da doprinese dodatnom širenju virusa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.