U trendu

Apel organizatorima protesta na Cetinju da prijave skup

PODGORICA – Akcija za ljudska prava i Institut alternativa apelovali su danas na organizatore protestnog skupa protiv ustoličenja mitropolita Joanikija u nedelju, 5 septembra na Cetinju, da prijave najavljeni skup i tako doprinesu njegovoj bezbednosti.

“Upozoravamo da radikalizacija javnog govora proizvodi povećane tenzije u društvu koje lako mogu da prouzrokuju nasilje i incidente sa nesagledivim posledicama”, navodi se u saopštenju.

Ukazuju da je prijavljen jedino sutrašnji skup ispred hrama Srpske pravoslavne crkve u Podgorici, i da je time Upravi policije omogućeno da u saradnji s organizatorom taj skup obezbedi, što uključuje i adekvatnu zdravstvenu zaštitu u skladu sa propisima zbog epidemije.

“Zabrinjavajuće je da skup protesta protiv ustoličenja mitropolita na Cetinju nije prijavljen u skladu sa zakonom…“, navodi se u saopštenju koje potpisuju Tea Gorjans Prelević i Stevo Muk.

Ističu da najavljeni protest na Cetinju nije spontano okupljanje, pa pozivaju organizatore tog okupljanja da ga prijave i tako doprinesu njegovoj bezbednosti.

“Prijava skupa podrazumeva identifikaciju formalnih organizatora i omogućava komunikaciju i saradnju sa policijom. DPS kao partija koja na taj skup poziva i njen predsednik Đukanović, koji je i predsednik države, imaju posebnu odgovornost da skup bude organizovan na zakonit način u skladu sa Zakonom o javnim okupljanjima, te da skup bude miran”, poručuje se u saopštenju.

Upozoravaju i da je na snazi zabrana prisustva i zadržavanja više od 50 punoletnih lica zajedno na otvorenom javnom mestu, propisana Naredbom za preduzimanje privremenih mera za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog koronavirusa koja je stupila na snagu 1. septembra i važi do 10. septembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.