U trendu

Ardern: Obavezna vakcina za nastavnike i medicinare

VELINGTON – Novi Zeland zahtevaće od nastavnika i radnika u zdravstvenom sektoru da budu u potpunosti vakcinisani protiv korona virusa, saopštila je danas premijerka DŽasinda Ardern.

Takođe, kako navodi agencija Rojters, premijerka je saopštila da se produžavaju mere ograničenja protiv korona virusa u gradu Oklandu za još nedelju dana.

Odluka o obaveznoj vakcinaciji saopštena je u trenutku kada se vlasti Novog Zelanda u najvećem gradu Oklandu bore protiv žarišta visoko zarazne delta varijante korona virusa.

„Na Novom Zelandu se dešava jedan od najtežih i najizazovnijih trenutaka u pandemiji korona virusa do sada“, rekla je Ardern novinarima u Velingtonu, prenosi Rojters.

Ardern je, međutim, poručila da „postoji jasan put napred“, koji podrazumeva da se u narednih nekoliko meseci živi sa manje mera ograničenja protiv korona virusa i više sloboda, ali kad zemlja dostigne viši nivo vakcinacije.

Oko 2,38 miliona Novozelanđana je do sada u potpunosti vakcinisano, što čini oko 57 odsto populacije koja ispunjava uslove za imunizaciju, a zvaničnici obećavaju da će ukinuti ograničenja nakon što se vakciniše 90 odsto populacije.

Radnici u zdravstvenom sektoru moraće da budu u potpunosti vakcinisani do 1. decembra, dok će školsko osoblje morati da primi obe doze vakcine do 1. januara, rekao je ministar Kris Hipkins.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.