U trendu

Argentina: Lufthansa tražila odobrenje od nas za Foklande

BUENOS AJRES 22. januara (Tanjug) – Nemačka aviokompanija Lufthanza zatražila je od argentinske vlade dozvolu da preleti ovu zemlju na putu do Malvina (Foklanda), a taj zahtev podrazumeva priznavanje tih ostrva „kao dela argentinske teritorije“, saopštilo je argentinsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Argentinska vlada saopštila je da je Lufthanza zatražila dozvolu za dva leta koja bi trebalo da prevezu naučnike i osoblje za logističku podršku, od Hamburga do planine Plezant na Foklandima, gde će nastaviti na brodu „Polarstern“ do Antarktika kako bi sproveli istraživanje klimatskih promena, prenosi Rojters.

„Ističemo važnost zahteva Lufthanze argentinskim vlastima, jer podrazumeva priznavanje Malvinskih ostrva kao dela argentinske teritorije,“ saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Argentina je navela i da je nemačka vlada takođe zatražila dozvolu da istraživački brod „Polarstern“ pristane u Port Stenliju, glavnom gradu teritorije koju drže Britanci.

Lufthanza je odvojeno potvrdila da je podnela zahtev za dva leta kako bi podržala polarnu istraživačku ekspediciju, jer je uobičajena ruta preko Kejptauna u Južnoj Africi obustavljena zbog pandemije korona virusa.

Argentina i Velika Britanija dugo se spore oko suvereniteta nad Foklandima, odnosno Malvinskih ostrava, oko kojih su 1982. godine i ratovale.

U proteklih godinu dana Argentina je obnovila napore da povrati Foklande, imenovanjem ministra za Malvinska ostrva, rekavši i da će prepraviti mape za upotrebu u školama kako bi potvrdila svoje tvrdnje o suverenitetu nad ostrvima, i nastaviti lobiranje u Ujedinjenim nacijama, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.