U trendu

Argentina uvodi strogi lokdaun

BUENOS AJRES – Vlada argentinskog predsednika Alberta Fernandesa je danas najavila strogi lokdaun, prvi put u ovoj godini, nakon što je u Argentini treći dan zaredom prijavljeno više od 35.000 novozaraženih korona virusom, dok je broj preminulih naglo porastao.

Mere će, kako je saopšteno, biti na snazi od subote do 31. maja, a ograničiće kretanje i obustaviti društvene, poslovne, obrazovne, verske i sportske aktivnosti, prenosi agencija Rojters.

Radnici angažovani na poslovima od vitalnog značaja biće izuzeti od mera. „Proživljavamo najgori trenutak od početka pandemije“, rekao je Fernandes u poruci koju je emitovala nacionalna televizija.

„Suočeni smo sa najvećim brojem novozaraženih i smrtnih slučajeva. Moramo ozbiljno shvatiti ovu kritičnu situaciju“, poručio je predsednik.

Na početku pandemije 2020. godine, Argentina je uvela jedan od najdužih karantina u periodu između marta i jula, da bi nakon toga počela da ublažava ograničenja.

Negativan uticaj blokade na ekonomiju i na nacionalno raspoloženje ostavili su vladi sada malo prostora za manevar, dok je kombinacija nedovoljno doza vakcina i pojava zaraznijih sojeva, učinila da se argentinski zdravstveni sektor nađe na ivici kolapsa.
Argentina je u utorak premašila dnevni rekord zaraženih virusom i smrtnosti od kovida-19, budući da je registrovano 35.543 novih slučajeva i 745 smrtnih slučajeva.

Narednih dana zabeležene su slične visoke stope zaraze.
Ukupno gledano, Argentina je zabeležila 3,4 miliona potvrđenih slučajeva korona virusa i više od 72.000 smrtnih slučajeva.

Fernandes je rekao da će se nakon 31. maja mere pandemije vratiti na sadašnji nivo, što podrazumeva policijski čas od 20 sati do 6 sati ujutro, i zabranjene društvene, rekreativne i komercijalne aktivnosti u zatvorenim prostorima.

Pored toga, strogi lokdaun biće obavezan za vikend od 5. do 6. juna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.