U trendu

ASEAN imenovao specijalnog izaslanika za Mjanmar

DŽAKARTA – Lideri država jugoistočne Azije imenovali su danas drugog ministra spoljnih poslova Bruneja, Erivana Jusofa, za specijalnog izaslanika u Mjanmaru, koji treba da pokrene dijalog hunte i pobunjenika i pomogne u rešavanju humanitarne krize u zemlji.

Prema saopštenju nakon sastanka, Asocijacija država jugoistočne Azije (ASEAN) poverila je mandat najvišem brunejskom diplomati posle sultana da okonča nasilje u Mjanmaru, pokrene dijalog između vojne hunte i njihovih protivnika u zemlji razorenoj krizom.

Po odluci sa samita ministara spoljnih poslova ASEAN, koji je održan u ponedeljak i danas, specijalni izaslanik ima zadatak i da nadgleda isporuku humanitarne pomoći.

Prema izvorima upoznatim sa detaljima ovih razgovora, predstavnik vojnih vlasti Mjanmara se usprotivio zahtevima članova ASEAN da humanitarnim radnicima odobre slobodu da isporučuju pomoć u oblasti za koje oni smatraju da im je najpotrebnija, prenosi Rojters.

Vojska Mjanmara zbacila je demokratski izabranu vladu 1.februara, nakon čega su počeli sukobi , a bezbednosne snage su u najvećoj meri ugušile proteste, ali je ekonomija zemlje u međuvremenu doživela kolaps.

Humanitarna kriza se pogoršala u proteklih mesec dana jer je zaraza koronavirusom porasla, što je dovelo do pucanja zdravstvenog sistema u zemlji.

Ujedinjene nacije i mnoge države, uključujući SAD i Kinu, pozvale su ASEAN, među čijih 10 članica je i Mjanmar, da predvode diplomatske napore za obnovu stabilnosti u Mjanmaru, a imenovanje izaslanika koje je kasnilo mesecima zbog dubokih podela u organizaciji, je ključno za taj proces.

U nedelju je vođa hunte Min Aung Hlaing objavio da je imenovan za premijera Mjanmara i ponovio obećanje o održavanju izbora do 2023.godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.