AstraZeneka kritikovana da je objavila nepotpune podatke

VAŠINGTON – AstraZeneka će objaviti ažurirane rezultate svog najnovijeg testiranja vakcina za kovid-19 u roku od 48 sati, nakon što su američki zdravstveni zvanicnici javno kritikovali farmaceutsku kompaniju što je ranije ove nedelje koristila zastarele podatke u svom saopštenju za medije.

Kompanija je saopštila da su rezultati koji su objavljeni juče bili zasnovani na slučajevima obrađenim do 17. februara, kako su nalagala pravila studije i da nastavlja da analizira slučajeve koji su se dogodili od tada.

AstraZeneka je navela da je preliminarna analiza podataka, koja je u toku, u skladu s onim što je objavljeno u izveštaju, preneo je „Glas Amerike“.

Prethodno je americkci Nacionalni institut za alergije i infektivne bolesti saopštio da je nadzorni odbor zadužen za bezbednost i tačnost testiranja izrazio zabrinutost da kompanija možda daje nepotpunu sliku o efikasnosti vakcine.

„Ovo je verovatno vrlo dobra vakcina“, izjavio je doktor Entoni Fauči, savetnik predsednika Džoa Bajdena i direktor Nacionalnog institua za alergije, za program ABC Njuz „Gud morning Amerika“.

„Podaci su prilično dobri, ali kada su ih uneli u saopštenje za štampu, nisu bili sasvim precizni“, dodao je, međutim, Fauči.

Javne kritike su najnoviji problem za vakcinu, koja je prvo hvaljena kao prekretenica u borbi protiv pandemije korona virusa, ali su je pratila pitanja o efikasnosti i mogucim neželjenim efektima.

Vrednost deonica AstraZeneke na berzi u Londonu pala je za jedan odsto.

Prema podacima koje je AstraZeneka objavila juče, vakcina razvijena u saradnji sa Univerzitetom Oksford, 79 odsto je efikasna u sprečavanju simptomatske bolesti, prema velikom istraživanju koje se, takođe, obavljalo u Čileu i Peruu.

Saopšteno je i da je 100 odsto efikasna protiv teških ili kritičnih oblika bolesti i hospitalizacije, te da ne donosi povećani rizik od zgrušavanja krvi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.