U trendu

AstraZeneka privremeno suspendovana u Pijemontu, i Irska privremeno obustavlja

Italijanski severni region Pijemont saopštii je danas da će privremeno suspendovati vakcine kompanije AstraZeneka nakon što je učitelj iz grada Bjela umro nakon vakcinacije.

Odluka je doneta iz predostrožnosti, a region čeka rezultate provera koje će verifikovati seriju koja je korišćena i utvrditi postoji li veza između smrti i vakcinacije, saopštila je regionalna vlada.

Nije objavljeno kako je učitelj umro, prenosi Rojters.

„To je čin krajnje razboritosti, dok proveravamo da li postoji veza. Do danas nije bilo kritičnih problema sa davanjem vakcina“, navodi se u saopštenju regionalne zdravstvene službe.

Italijanska uprava za lekove Aifa zabranila je u četvrtak upotrebu jedne serije vakcine AstraZeneka. Izvori su Rojtersu rekli da je odluka doneta nakon smrti dvojice muškaraca na Siciliji.

Vest dolazi nakon što su irski regulatori danas saopštili da preporučuju obustavu upotrebe vakcine iz predostrožnosti, a odluke o suspendovanju primene AstraZeneke ranije su donele Norveška, Danska, Island, Bugarska i Rumunija.

Italija je danas prijavila 264 smrtna slučaja povezana sa korona virusom, manje u odnosu na 317 dan ranije, saopštilo je ministarstvo zdravlja, dok je dnevni broj novih infekcija opao na 21.315 sa 26.062 prethodnog dana.

Italija je registrovala 102.145 smrtnih slučajeva povezanih sa kovid-19 od početka epidemije u februaru prošle godine, po čemu j druga u Evropi nakon Velike Britanije i sedma u svetu.

Zemlja je do danas prijavila oko 3,2 miliona slučajeva.

(Tanjug)

U Irskoj preporučuju privremeni prekid vakcinacije „AstraZenecom“

Cepljenje vakcinom „AstraZeneca“ privremeno se treba zaustaviti dok se ne istraže slučajevi zgrušavanja krvi, rekao je zamenik irskog šefa javnog zdravstva Ronan Glin (Glynn), prenose mediji u regionu.

– Ova preporuka je data nakon izveštaja Norveške medicinske agencije o četiri nova slučaja zgrušavanja krvi kod odraslih nakon vakcinacije „AstraZenecinom“ vakcinom – rekao je Glin.

Dodao je kako još nije zaključeno da postoji poveznica između „AstraZenecinog“ cepiva i tih slučajeva, prenosi Hina, pozivajući se da dpa.

– Iz mera predostrožnosti i čekajući nove informacije, Nacionalni savetodavni odbor za imunizaciju (NIAC) preporučio je privremeni prekid cepljenjem „AstraZenecom“ u Irskoj – objavio je Glin.

Norveška je još u četvrtak zaustavila primenu tog cepiva, nakon sličnog poteza Danske i Austrije koja istražuje smrtni slučaj zbog poremećaja zgrušavanja i slučaja plućne embolije, prenosi Reuters.

BBC piše kako su od pet miliona Evropljana koji su dosad primili to cepivo britansko-švedskog proizvođača slučajevi zgrušavanja zabeleženi kod trideset ljudi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.