U trendu

AstraZeneka privremeno suspendovana u Pijemontu

RIM – Italijanski severni region Pijemont saopštii je danas da će privremeno suspendovati vakcine kompanije AstraZeneka nakon što je učitelj iz grada Bjela umro nakon vakcinacije.

Odluka je doneta iz predostrožnosti, a region čeka rezultate provera koje će verifikovati seriju koja je korišćena i utvrditi postoji li veza između smrti i vakcinacije, saopštila je regionalna vlada.

Nije objavljeno kako je učitelj umro, prenosi Rojters.

„To je čin krajnje razboritosti, dok proveravamo da li postoji veza. Do danas nije bilo kritičnih problema sa davanjem vakcina“, navodi se u saopštenju regionalne zdravstvene službe.

Italijanska uprava za lekove Aifa zabranila je u četvrtak upotrebu jedne serije vakcine AstraZeneka. Izvori su Rojtersu rekli da je odluka doneta nakon smrti dvojice muškaraca na Siciliji.

Vest dolazi nakon što su irski regulatori danas saopštili da preporučuju obustavu upotrebe vakcine iz predostrožnosti, a odluke o suspendovanju primene AstraZeneke ranije su donele Norveška, Danska, Island, Bugarska i Rumunija.

Italija je danas prijavila 264 smrtna slučaja povezana sa korona virusom, manje u odnosu na 317 dan ranije, saopštilo je ministarstvo zdravlja, dok je dnevni broj novih infekcija opao na 21.315 sa 26.062 prethodnog dana.

Italija je registrovala 102.145 smrtnih slučajeva povezanih sa kovid-19 od početka epidemije u februaru prošle godine, po čemu j druga u Evropi nakon Velike Britanije i sedma u svetu.

Zemlja je do danas prijavila oko 3,2 miliona slučajeva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.