U trendu

Astrazeneka samo starijima od 60 godina u ovim zemljama

Španija: Astrazeneka samo za osobe od 60 do 65 godina

Špansko Ministarstvo zdravlja odlučilo je danas da vakcinu protiv korona virusa, koju su razvile kompanija Astrazeneka i Univerzitet u Oksfordu, daje samo osobama koje imaju između 60 i 65 godina.

Špansko ministarstvo odlučilo se na taj potez nakon što su evropska i britanska regulatorna tela otkrila da postoji potencijalna veza između vakcine i retke pojave krvnih ugrušaka u mozgu, prenosi Rojters.

„Vakcina Astrazeneka davaće se samo osobama starijim od 60 godina, iako postoje različita mišljenja u Evropskoj uniji“, rekla je ministarka zdravlja Karolina Darijas na konferenciji za novinare.

Italija: AstraZeneka samo starijima od 60 godina

Italija će od sada preporučivati vakcinu AstraZeneke protiv kovid-19 samo osobama starijim od 60 godina, izavio je danas glavni zdravstveni savetnik u zemlji Franko Lokateli nakon što je evropski regulator otkrio moguće veze između vakcine i retkih slučajeva pojave krvnih ugrušaka kod onih koji su primili tu vakcinu.

Ministar zdravlja Roberto Speranca doneo je odluku nakon konsultacija sa stručnjacima i predstavnicima institucija, rekao je novinarima Lokateli, šef italijanskog Višeg zdravstvenog saveta, prenosi Rojters.

Lokateli je rekao i da ljudi koji su već primili prvu dozu AstraZeneke mogu da nastave sa drugom dozom. Zvaničnici su rekli da vlada preporučuje da proizvod izbegavaju mlađi od 60 godina, ali da ga ne zabranjuje.

„Svako ko želi da se vakciniše AstraZenekinom vakcinom može i dalje da je dobije“, rekao je Đovani Reca, još jedan član italijanskog zdravstvenog saveta na istoj konferenciji za novinare.

Više od desetak zemalja obustavilo je upotrebu vakcine, koju je u Evropi primilo više desetina miliona ljudi. Većina je nastavila da koristi vakcinu, ali neke zemlje, uključujući Francusku, Holandiju i Nemačku, odredile su minimalnu starost za njenu upotrebu.

Lokateli je tokom video poziva s drugim ministrima u sredu rekao da je i Španija odlučila da odredi donju starosnu granicu za osobe koje primaju AstraZeneku.

Italija je prvobitno ograničila AstraZeneku na ljude mlađe od 65 godina, jer su ispitivanja pokazala da njima pruža manju zaštitu protiv kovid-19 od ostalih vakcina. Ministarstvo zdravlja je zatim 8. marta saopštilo da bi se ona mogla davati i starijima od 65 godina.

AstraZeneka pokazala da bezbednosni sistemi funcionišu

Univerzitet Oksford danas je saopštio da je identifikacija retkih krvnih ugrušaka koji bi mogli biti povezani sa njegovom vakcinom protiv kovida-19 pokazala da bezbednosni sistemi funkcionišu, a da su britanski i evropski regulatori utvrdili da su koristi vakcine veće od rizika.

„Uvereni smo da vidimo da se praćenje bezbednosti nastavlja pod pažljivim nadzorom regulatora … Identifikacija retkih slučajeva krvnih ugrušaka, koji bi mogli biti povezani sa vakcinom, pokazuje da sistem bezbednosti funkcioniše“, rekao je Endrju Polard, direktor Oksford Vaksin Grup, koja je razvila vakcinu sa AstraZenekom, prenosi Rojters.

Polard je dodao da jebezbednosni sistem omogućio nadzornim organima da zaključe da su koristi od vakcinacije i dalje veće od rizika, te da istovremeno preduzima mere koje pomažu da se ublaži svaki mogući rizik.

AstraZeneka menja informacije o retkim neželjenim efektima

Farmaceutska kompanija AstraZeneka saopštila je danas da sarađuje sa evropskim i britanskim regulatorima kako bi promenila informacije o proizvodu na svojim vakcinama protiv kovid-19, nakon što su vlasti rekle da sumnjaju da su mogući krvni ugrušci u mozgu retka sporedna posledica vakcine.

„Oba ova pregleda su ponovo potvrdila da vakcina nudi visok nivo zaštite od svih opasnosti kovid-19 i da su ove koristi i dalje daleko veće od rizika“, navodi se u saopštenju AstraZeneke, prenosi Rojters.

„Međutim, došli su do stava da ovi događaji imaju moguću vezu sa vakcinom i zatražili su da se navedu kao izuzetno retki potencijalni neželjeni efekti…AstraZeneka aktivno sarađuje sa regulatorima na sprovođenju ovih promena u informacijama o proizvodu”, saopštila je kompanija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.