AstraZeneka zatražila od Indije odobrenje za vakcinu

NJU DELHI – Institut Serum u Indiji, koji ima kapacitet da proizvede najviše vakcina na svetu, dobio je molbu za odobrenje hitne upotrebe vakcine kompanije AstraZeneka, prenelo je danas nekoliko indijskih medija.

Kompanija se obratila i zdravstvenom regulatornom telu Indije, koje takođe mora da odobri upotrebu vakcine, dodaje Rojters.

Iz Seruma nisu mogli odmah da komentarišu Rojtersov zahtev za komentarom.

Potez AstraZeneke dolazi odmah nakon što je kompanija Fajzer zatražila u subotu da se odobri upotreba njene vakcine u Indiji.

„Ostajemo posvećeni ciljem da se dogovorimo sa vladom Indije i da dođemo do rešenja kako da vakcina bude dostupna za upotrebu širom zemlje“, rekao je portparol Fajzera za Rojters.

Iz instituta Serum su saopštili da na je osnovu četiri kliničke studije, dve u Velikoj Britanije i po jednoj u Brazilu i Indiji, utvrđeno da je Kovidšild „izuzetno efikasna“ u sprečavanju teških oblika korona virusa.

Distribucija AstraZenekine vakcine, ukoliko bude odobrena, neće biti teška, jer Kovidšild može da se čuva na temperaturama od dva do osam stepeni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.