Atanasković: Interesovanje investitora za SRB ne opada

BEOGRAD – Nalazimo se u izazovnim vremenima, ali svi ekonomski pokazatelji govore da je Srbija na dobrom putu i da spada u red zemalja sa većom otpornošću u trenutnoj globalnoj krizi, izjavila je ministarka privrede Anđelka Atanasković.
Ona je na Re samitu Privredni rast-domaće i strane investicije u organizaciji Adria medija grupe i Privredne komore Srbije naglasila da to da smo na dobrom putu pokazuje i činjenica da uprkos krizi izazvanoj pandemijom korona virusa interesovanje stranih investitora za Srbiju nije opalo.
„Očekujemo da direktne strane investicije u Srbiju ove godine budu veće od dve milijarde evra. To sve pokazuje da smo na pravi način sproveli hrabre reforme i ojačali našu ekonomiju kao i da je značajna promena investicionog okvira imala efekte,“ istakla je ona.
Ministarka je naglasila da investitori prepoznaju da je Srbija danas dobro mesto za razvoj biznisa, sa dobrim ekonomskiom ambijentom i političkom stabilnošću.
Prema njenim rečima, Ministarstvo privrede će nastaviti da radi na daljem razvoju i modernizaciji Srbije kao investicione lokacije.

„Nastavićemo sa aktivnom politikom privlačenja domaćih i stranih investitora koji imaju ista prava i obaveze a fokus ćemo posebno staviti na dovođenje što većeg broja visoko tehnoloških kompanija“, najavila je ministarka Atanasković.
Ona je podsetila da je pored jačanja potrošnje građana, izvoza srpskih proizvoda na inostrana tržišta, rast koji je Srbija ostvarila u prethodnom periodu zasnovan na novim investicijama.

„Zato od te politike ne odustajemo“, naglasila je.
Kako je navela, nove investicije u Srbiji su otvorile brojne fabrike i pokrenule čitave lance domaćih dobavljača i proizvođača, a samim tim i otvorile brojna radna mesta.
Ministarka je naglasila da je važno istaći da upravo strani direktni investitori donose pozitivnu poslovnu praksu, unose novi kvalitet u srpsku privredu i obavezuju domaće privrednike koji se nalaze u lancu dobavljača da budu kvalitetniji i podignu svoje standarde.
Govoreći koje će industrije imati zamah u narednom periodu napomenula je da pažnju treba obratiti na dva bitna globalna trenda.

„U svetu će rasti sve što ima veze sa digitalizacijom različitih sfera života, a digitalna komponenta preuzima primat u strukturi vrednosti svih proizvoda. Drugi bitan trend je trend održivosti tj. energetska efikasnost, ponovna upotreba resursa, cirkularna ekonomija, klimatske promene i firme koje se bave rešenjem u ovoj oblasti će rasti“, ukazala je ministarka Atanasković.
Istakla je da je najvažnije za srpske firme da digitalizacija i održivost budu ključevi buduće konkurentnosti, jer se i u svim tradicionalnim granama prerađivačke industrije menjaju zahtevi potrošača.
Zato je, naglasila je ona, veoma važno uhvatiti talas i naše tradicionalne industrije kao što su metalski kompleks, poljoprivreda, građevinarstvo prilagoditi ovim trendovima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.