U trendu

Atanasković: Osnivanje srpsko-rumunske privredne komore

BEOGRAD – Na sastanku ministarke privrede Anđelke Atanasković i ambasadorke Rumunije u Srbiji Silvije Davidoju dogovoreno je osnivanje mešovite srpsko-rumunske privredne komore, koja bi okupljala privredne subjekte iz svih krajeva obe zemlje.
Dve zvaničnice su razgovarale i o unapređenju sveukupne saradnje dveju zemalja, saopštilo je Ministarstvo privrede.

Sagovornice su se saglasile da je bilateralna trgovinska saradnja dveju zemalja dobra i da spoljnotrgovinska razmena beleži rast, uprkos krizi izazvanoj korona virusom, koja je u 2020. godini dostigla obim od 1,82 milijardi evra.

Ministarka Atansković se složila da se mogućnosti za ekonomsku saradnju između Rumunije i Srbije, odnosno poslovnu saradnju privrednika, predstave preko Parlamenata regionalnih privrednih komora, gde, kaže ima i lično iskustvo, s obzirom da je bila na čelu Parlamenta privrednika Rasinskog okruga Privredne komore Srbije (PKS).

„Osnivanje zajedničke privredne komore od velikog je značaja. Prostor za unapređenje saradnje postoji i u oblasti investicija. Ovo je samo početak, predstoji nam dalji rad na realizaciji tema od zajedničkog interesa“, rekla je Atanasković, piše u saopštenju.
Ambasadorka Rumunije u Srbiji Silvija Davidoju istakla je da ima još mnogo mogućnosti za unapređenje saradnje, kao i da je kriza pokazala da treba više da se oslanjamo na naš region i susede.

„Želja rumunske strane je da se ponovo pokrene rad Mešovitog komiteta za ekonomsku saradnju i da se nivo kopredsednika podigne na nivo ministara, a da bi kopredsednici mogli da budu iz neke od različitih oblasti, kao što su energetika, privreda, trgovina, turizam, saobraćaj. Zbog značaja saobraćajnih veza, u Srbiji postoji predstavnik luke Konstanca, jer je Srbija u protekloj godini imala najveći transport robe Dunavom“, kazala je ambasadorka Davidoju.

Ona je podvukla da joj je drago što Srbija i Rumunija mogu da pokažu EU da postoji dobra saradnja u ovom delu Evrope.

Atanasković je zahvalila Rumuniji na principijelnom stavu povodom poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije, kao i na podršci Srbiji na putu ka punopravnom članstvu u EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.