U trendu

Australija 10 dana bez novih kovid 19 slučajeva

SIDNEJ – Australija je danas zabeležila deseti dan bez novih lokalnih slučajeva COVID-19, što će omogućiti njenoj najmnogoljudnijoj saveznoj državi Novi Južni Vels (NSV) da ublaži mere uvedene u decembru zbog lokalnih žarišta koronavirusa.

NSV nije zabeležio nijedan lokalni slučaj 10 dana, nakon prijavljenih jednocifrenih brojeva zaražavanja ranije u januaru, a savezna država Viktorija, koja je domaćin teniskog turnira „Australian Open“, prošla je tri nedelje bez evidentiranog lokalnog slučaja Covid 19, prenosi Rojters.

Agencija navodi da je ovakvo povoljno stanje omogućilo premijerki NSV Gledis Berejiklijan da od petka ublaži ograničenja protiv koronavirusa koja su uvedena krajem prošle godine , uključujući popuštanje pravila oko nošenja maski i dozvoljavanje većeg broja ljudi na kućnim zabavama, venčanjima, sahranama i u verskim objektima.

Ona je nagovestila da će ograničenja biti dodatno ublažena za dve nedelje ako ne bude novih slučajeva, dodajući da „uspostavlja pravu ravnotežu“ između ekonomskog rasta i kontrole virusa i pozvala stanovnike da se testiraju i dalje i na najmanje primećene simptome bolesti.
Australija je zabeležila više od 22.000 lokalnih slučajeva od početka pandemije i 909 smrtnih slučajeva, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.