Australija odobrila Fajzerovu vakcinu

SIDNEJ – Australijski medicinski regulator izdao je formalno odobrenje za upotrebu vakcine protiv korona virusa kompanije Fajzer-Bajontek.

Time je Australija postala jedna od prvih zemalja koja je završila sveobuhvatno odobrenje, saopštio je premijer Skot Morison.

On je novinarima rekao da je vakcinu privremeno odobrila Uprava za terapeutsku robu (TGA) za Australijance starije od 16 godina, prenosi Rojters.

Očekuje se da će vakcinacija prioritetnih grupa početi krajem februara, sa 80.000 doza nedeljno, rekao je novinarima ministar zdravlja Greg Hant.

Biće potrebne dve doze – u razmaku od najmanje 21 dan, navodi se u vladinom saopštenju i dodaje da će Australija primeniti obe doze vakcine u preporučeno vreme.

„Ne započinjete ono što ne možete završiti, a završetak posla uključuje dve doze“, rekao je Morison, dodajući da će digitalni sistem obezbediti da ljudi dobiju dve doze.

Upozorio je da postoje ograničenja u pogledu mogućnosti vakcina i da vakcinacija neće značiti ukidanje restrikcija na granicama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.