U trendu

Australija: Ublažene mere za Božić, a pre novog zaključavanja

SIDNEJ – U Novom Južnom Velsu, najmnogoljudnijoj državi u sastavu Australije, ublažene su mere protiv Covid 19 tokom Božića, a nakon drugog uzastopnog dana sa malim brojem slučajeva.

Novi Južni Vels, čiji je glavni grad Sidnej, prijavio je danas osam lokalnih slučajeva, isto koliko i u utorak , što je još jedan znak da su socijalno distanciranje i masovna testiranja stavili pod kontrolu novi opasan virus, prenosi Rojters.

Premijerka Novog Južnog Velsa Gledis Berejiklijan rekla je da će sva ograničenja ostati na snazi za najsevernija predgrađa koja su u karantinu , mada će stanovnicima sada biti dozvoljeno da ugoste do pet komšija na Badnje veče, Božić i Boxing Day 26. januara.

Ograničenja su opuštenija za južni deo predgrađa Sidneja, gde je dopušteno 10 gostiju, uključujući ljude iz drugih delova grada.

„To su neznatne promene zbog činjenice da su svi imali veoma tešku godinu“, rekla je Berejiklijan.

Otprilike četvrtini miliona stanovnika najvećeg australijskog grada naređeno je da ostanu kod kuće tokom pet dana od 19. decembra, jer su vlasti želele da spreče širenje epidemije, koja je sada narasla na 97 slučajeva.

Stanovnicima pogođenih područja rečeno je da ne napuštaju domove, osim radi kupovine namirnica, posla ili hitne medicinske pomoći.

Potpuno zaključavanje za čitav region nastaviće se 27. decembra, najavila je premijerka.
Lokalne vlasti pozvale su pet miliona stanovnika Sidneja da ostanu na oprezu.

Australija je prijavila više od 28.200 slučajeva koronavirusa i 908 smrtnih slučajeva od početka pandemije, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.