U trendu

Australija vraća građane iz Indije, stigao prvi let

KANBERA – Australijska vlada je potvrdila da je počela sa letovima za vraćanje svojih građana iz Indije, nakon što je prošlog meseca privremeno zabranila putovanja iz te zemlje zbog kovid- 19, a 80 putnika stiglo je danas u Darvin iz Nju Delhija.

Ukupno 70 putnika nije moglo da se ukrca na let u petak nakon što su oni ili njihovi bliski kontakti bili pozitivni na korona virus, prenosi Rojters.

„Sledimo medicinske savete kako bismo zaštitili građane i drago mi je što je stigao taj prvi let, a sigurno je da će biti još letova“, rekao je ministar finansija Džoš Fridenberg na konferenciji za novinare.

Putnici su morali da pokažu dva negativna testa na kovid-19 pre nego što su se ukrcali na let koji je organizovla vlada, a nakon dolaska odvezeni su u dvonedeljni karantin u preuređeni rudarski kamp u Hauard Springsu na Severnoj teritoriji.

Australijska vlada našla se na udaru zbog prošlomesečne privremene zabrane svih putovanja u Indiju i iz nje, koja je izazvala žestoke kritike poslanika, iseljenika i indijske dijaspore i odnosila se na australijske državljane, kojima je tako bio zabranjen povratak u zemlju.

Još dva leta kraljevskog australijskog ratnog vazduhoplovstva s povratnicima za Severnu teritoriju dogovorena su za ovaj mesec, a planira se povratak oko 1.000 ljudi do kraja juna, dok se oko 9.000 Australijanaca u Indiji prijavilo kod savezne vlade za povratak kući.

Indija je u poslednje tri nedelje prijavila više od 300.000 zaraženih dnevno, zbog čega je zdravstveni sistem u zemlji u kolapsu i mnogi oboleli ostaju bez bolničkog kreveta, kiseonika i odgovarajućeg lečenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.