U trendu

Austrija: Povećano interesovanje za vakcinaciju

BEČ – U Austriji su uvođenje pravila 2G, prema kojem samo vakcinisani i izlečeni od kovida mogu da uđu u ugostiteljske, hotelske, kulturne i zabavne objekte, te i pretnja zaključavanjem za nevakcinisane, pospešili vakcinaciju.

Ispred centara za vakcinaciju, boksova za vakcinaciju, ali i autobusa u kojima se obavlja vakcinaija mogu se videti redovi, što je do pre nedelju dana bila retkost.

Redovi nisu predugački, ali pokazuju da je interesovanje povećano.

Pre svega vakcinišu se ljudi koji su već primili vakcinu, odnosno dolaze na treću buster-dozu, dok trećinu vakcinacija čine prve doze, koje primaju oni koji su do nedavno bili neodlučni.

Antivakseri i dalje vode kampanju protiv vakcinacije i šire lažne informacije.

Tako je pokret antivaksera „Ljudi, sloboda, osnovna prava » (MFG), koji je na prošlim izborima u austrijskoj pokrajini Gornja Austrija prešao cenzus, raširio na društvenim mrežama priču da bolnice u toj pokrajini odbijaju da operišu nevakcinisane.

Na to su reagovale bolnice i saopštile da se radi o lažnoj vesti, koja nema nikakve veze sa realnošću.

Takođe borbu protiv vakcina vodi i lider Slobodarske partije Austrije (FPO), treće političke snage u zemlji, Herbert Kikl koji je zakazao protest u Beču za iduću sredu.

On je izjavio i da jedan veterinarski lek deluje protiv korona virusa, što je naišlo na kritiku pre svega lekara koji su postavili pitanje odgovornosti političara za ono što izgovaraju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.