Austrijska preduzeća pozitivno ocenjuju 2020.

BEČ – Oko 60 odsto austrijskih preduzeća ocenjuje prošlu godinu, i pored pandemije korona virusa, rada sa skraćenim radnim vremenom i umanjenja obrta, ukupno gledano pozitivno.

Oko tri četvrtine preduzeća ušlo je s pozitivnim očekivanjima u 2021. godinu, a njihova najveća briga je nesigurnost kada će pandemija prestati, pokazuje istraživanje Udruženja privrednika „KSV1870“.

Šest od deset preduzeća ocenilo je prošli godinu, ukupno gledano, pozitivno, a na drugoj strani 40 odsto negativno, među kojima i 13 odsto „veoma negativno“.
Ekonomske posledice prva dva zaključavanja bile su negativne za jednu trećinu preduzeća, dok osam odsto tvrdi da su dva zaključavanja ostavila pozitivne posledice po njihove finansije.

Više od polovine preduzeća očekuje boljitak ekonomske situacije još u toku ove godine, a 27 odsto to očekuje najranije u trećem kvartalu.

Daljih 27 odsto oporavak očekuje tek 2022. godine, dok je 11 odsto uvereno da će privreda moći da predahne najranije 2025. godine.

Za 52 odsto preduzeća u Austriji najveća briga vezana je za pitanje kada će korona kriza biti okončana.

Na drugom mestu je briga, to jest za 40 odsto preduzeća, opasnost kovid-19 infekcije zaposlenih i neizvesnost kako će privreda nastaviti da se razvija posle pandemije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.