U trendu

AUT: Pooštren režim za putnika iz Indije, J. Afrike, Brazila

BEČ – Austrija je od danas pooštrila režim ulaska u zemlju za građane koji dolaze iz zemalja u kojima „divljaju“ mutacije korona virusa – Indije, Južne Afrike i Brazila.

Od ponoći osobe koje dolaze iz tih zemalja u Austriju mogu da uđu samo uz negativan PCR test, navodi se u izmeni kovid pravila za prelazak granice.

Istovremeno se popuštajju mera prilikom ulaska u Austriju iz Finske, Italije i Slovačke.

Za putnike koji dolaze u Austriju iz Indije u četvrtak su uvedene prve pooštrene mere, prema kojima se zabranjuje sletanje avionima koji dolaze iz Indije, a ulazak u zemlju dozvoljava samo licima koja su nastanjena u Austriji.

Od danas putnici iz Indije moraju sa sobom imati negativan PCR test ili ga uraditi po ulasku u zemlju u roku od 24 sata.

Prekidanje desetodnevnog karantina nakon pet dana izolacije moguće je, kako se navodi u izmeni pravila, samo uz PCR test.

Obavezan karantin ukida se za osobe koje dolaze iz Finske, koja je prva zemlja članica EU koja je uneta u listu zemalja sa malom incidencijom.

Sa „crne liste“ izbrisane su Italija i Slovačka, što olakšava prekograničnim radnicima putovanje, jer će moći sada tek svaki sedmi dan na testiranje.

Istovremeno, na „crnu listu“ ušle su Hrvatska i Holandija i putnici iz tih zemalja mogu ući u Austriju sa negativnim testom ne starijim od 72 sata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.