U trendu

Avaz: U BiH investicije na kašičicu, Srbija lider u region

SARAJEVO – Sarajevski Dnevni avaz ističe danas Srbiju kao najuspešniju zemlju u regionu po prilivu stranih direktnih investicija (SDI) u pandemijskoj 2020. godini, u analizi pod naslovom „U BiH investicije na kapaljku, Srbija lider sa skoro 3,0 milijarde evra“.

List navodi da radi sticanja pravog uvida u to „koliko je alarmantno ekonomsko stanje u Bosni i Hercegovini“, treba porediti iznos stranih direktnih investicija u BiH od oko 347 miliona evra, kojima se, kako kaže, vlast hvali, sa iznosom SDI u državama regiona.

U tekstu se dodaje da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio da je u 2020. korona godini Srbija imala neto priliv direktnih stranih investicija od 2,9 milijardi evra.

„Da saopštim jedan ekskluzivan podatak, nivo investicija u Srbiji prošle godine bio je neto 2,9 milijardi evra, a bruto tri milijarde, što je apsolutno neverovatno imajući u vidu situaciju sa koronom“, citira Avaz predsednika Vučića.

Zvanični podaci za Crnu Goru, piše list, govore da se tokom prošle godine, uprkos pandemiji korona virusa, u tu zemlju slilo 663 miliona evra SDI. Zbirno, najviše novca su u Crnu Goru uložile NATO članice, 230 miliona evra.

Pojedinačno, prvo mesto po investicijama ubedljivo drži Rusija iz koje je u Crnu Goru uloženo 99 miliona evra za 12 meseci. Sledi Kina sa ulaganjem od 71 miliona, te Švajcarska sa nešto više od 63 miliona evra, navodi se u analizi Avaza.

Dalje se napominje da se podaci Konferencije Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj (UNCTAD) o stranim direktim investicijama razlikuju od podataka kojima raspolažu centralne banke u regionu.

Prema podacima UNCTAD-a, direktna strana ulaganja u Hrvatskoj su u 2020. pala za 2,4 posto na 1,3 milijarde dolara, u Albaniji su iznosila 1,1 milijardu, u Sloveniji i Crnoj Gori po 529 miliona dolara, u BiH 371 milion dolara, a u Severnoj Makedoniji 274 miliona dolara, dodaje Avaz, izostavljajući podatak UNCTAD-a prema kojem se u Srbiju lani slilo 3,44 milijarde dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.