U trendu

Aviosaobraćaj u martu zabeležio istorijski pad od 52,9 odsto

Svetski aviosaobraćaj zabeležio je u martu najveći pad u svojoj skorijoj istoriji, pad od 52,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine, čime se spustio na nivo od 2006, saopštilo je danas Medjunarodno udruženje za avio saobraćaj (Iata).

Tražnja merena u kilometrima i putnicima pala je 52,9 odsto u odnosu na pre godinu dana, što je najgori pad u novijoj istoriji aviokompanija, navela je Iata, čijih 290 aviokompanija-članica su teško pogodjene zatvaranjem granica širom sveta da bi se zaustavilo širenje korona virusa.

„Mart je bio katastrofalan mesec za aviosaobraćaj. Kompanije su postepeno osetile rastući uticaj zatvaranja granica i restrikcija kretanja, na medjunarodnim ali i na unutrašnjim tržištima vezano za korona virus“, rekao je generalni direktor Iate, Aleksander de Žuniak.

Po njegovim rečima, tražnja je bila na nivou 2006. godine, a kompanije imaju dvostruko više aviona i zaposlenih nego tada. On je dodao da je još gore što se situacija dalje pogoršala u aprilu i što većina signala ukazuje na spor oporavak.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.