Azerbejdžan uvodi jednomesečne antikovid restrikcije

BAKU – Azerbejdžan će uvesti stroge restriktivne mere u svim većim gradovima u trajanju od mesec dana, počevši od 14. decembra, kako bi se sprečilo širenje korona virusa, saopšteno je iz državnog tela za borbu protiv epidemije pri ministarstvu za vanredne situacije.

U ovoj zemlji je već na snazi set antiepidemijskih mera, ali s obzirom da se u poslednje tri iličetir4 nedelje broj novoinficiranih gotovo udvostručio, vlada će uvesti dodatna ograničenja, preneo je Rojters.

Restorani, kafei, saloni lepote i prodavnice biće zatvoreni preko vikenda, ali će javni transport funkcionisati u regularnom režimu rada.

Prodavnice prehrambenih proizvoda i apoteke biće otvorene bez ograničenja, ali je nošenje zaštitnih maski u javnim prostorima obavezno.

„Zbog porasta broja novoinficiranih u velikim gradovima Azerbejdžana uvodi se striktan režim karantina od 14. decembra do 18. januara iduće godine“, saopšteno je iz vlade te zemlje.

Izlazak iz kuća građanima će se posebno odobravati preko tesktualnih poruka i važiće svega 3 sata.

Građani na određeni broj telefona pošalju SMS sa opisom obaveze zbog koje moraju da izađu iz kuće i tačnim ličnim podacima na osnovu kojih bi im se potom izdavala dozvola.

U Azerbejdžanu je do sada evidentirano 154.152 slučajeva kovida-19 i ukupno 1.713 smrtnih slučajeva među kovid pacijentima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.