Bah: Ovoj situaciji biće potrebna naša solidarnost

LOZANA – Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah u otvorenom pismu pod nazivom „Olimpizam i korona“, pozvao je olimpijski pokret širom sveta da pokrene raspravu o izazovima sa kojima su suočeni zbog pandemije korona virusa.

Bah je u pismu pozvao i sve članove olimpijskog pokreta na izradu novog kalendara sportskih događaja, koji je u potpunosti promenjen zbog pandemije korona virusa i zaustavljanja sporta.

„Zbog globalne pandemije Covid 19, svi živimo u velikoj neizvesnosti. U ovom trenutku, ta nesigurnost je daleko od toga da se smanjuje. Svi tek počinjemo da razumemo dalekoseže posledice krize izazvane korona virusne širom sveta. Ono što je sigurno, jeste da je ova pandemija bitno uticala i bitno će bitno uticati na sve sfere društva, uključujući sve nas u svetu sporta,“ napisao je Bah u svom pismu.

On je dodao da je savršeno jasno da niko neće moći da sprovede svoje planirane aktivnosti pre početka virusne krize i da zbog toga treba pažljivo razmotiriti šta su prioireti kako i sve ih prilagoditi novoj situaciji.

„Finansijski pritisak takođe zahteva od nas da se prilagodimo. Ovoj novoj situaciji biće potrebna sva našu solidarnost, kreativnost, odlučnost i fleksibilnost. Svi treba da napravimo žrtve i kompromise. Vanredne okolnosti zahtevaju vanredne mere. Ova situacija zahteva da svako od nas učini ono što je do njega, a to se odnosi na sve nas, ukljućujući i MOK“.

Bah je istakao i da zajednička radna grupa sa simboličnim nazivom „Here we Go“ već radi punom parom na vrlo profesionalan načcin, kao i da je utvrdila prioritete i strategiju upravljanja kako bi odložene Olimpijske igre u Tokiju bile održive i uspešne.

„Ti prioriteti uključuju pre svega stvaranje sigurnog okruženja za zdravlje svih učesnika. Ovde se možemo i dalje oslanjati na savete Svetske zdravstvene organizacije“, rekao je Bah i dodao da treba iskoristii ovu priliku na način da jedinstvo i kreativnost izađu iz ove krize još jači nego pre.

„Svetu posle korone sport će trebati, a mi smo spremni da doprinesemo njegovom oblikovanju sa našim olimpijskim vrednostima,“ zaključio je Bah u svom pismu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.