Bajden danas prvi put na samitu lidera G7

VAŠINGTON – Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden danas prvi put prisustvuje sastanku lidera G7, na kojem se razgovara o borbi protiv korona virusa, otvaranju svetske ekonomije i suprostavljanju Kini.

Britanski premijer Boris Džonson je na otvaranju virtuelnog sastanka pozdravio nova lica, predsednika Bajdena i novoizabranog italijanskog premijera Maria Dragija i pozvao na utvrđivanje plana za obnovaljanje globalne ekonomije, teško pogođene pandemijom koja je odnela 2,4 miliona života, prenosi Glas Amerike.

„Želimo da sarađujemo na tome da iz pandemije izađemo bolji – što je slogan koji je Džo koristio nekoliko puta. Možda ga je uzeo od nas, a ja sam ga svakako uzeo od nekog drugog“, rekao je Džonson.

Dodao je da je „G7 veoma važan forum“ i da su lideri ujedinjeni u pogledu mnogih svetskih pitanja, bilo da je reč o stavovima o puču u Mjanmaru ili privođenju Alekseja Navalnog u Moskvi.

„Bajden će se tokom sastanka usredsrediti na globalni odgovor na pandemiju, uključujući proizvodnju vakcine, distribuciju zaliha i borbu protiv novih žarišta“, saopštila je u četvrtak portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Dodala je da će takođe „razgovarati o oporavku globalne ekonomije, između ostalog i o tome koliko je važno da sve industrijski razvijene zemlje i dalje pružaju ekonomsku podršku za oporavak, kao i da se pospeše globalne uloge da bi se rešili ekonomski izazovi, poput onih koji dolaze iz Kine“, prenosi Glas Amerike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.