U trendu

Bajden i Džonson o različitim temama na samitu

LONDON – Britanski premijr Boris Džonson i američki predsednik Džozef Bajden izneće danas, tokom razgovora u Londonu, zajedničku viziju za „održivi globalni oporavak“ od pandemije korona virusa.

Uoči sastanka, iz Dauning strita je saopšteno da će se sastanak fokusirati na klimatske promene, bezbednost, globalni trgovinski sistem i odbranu demokratije, a pozabaviće se i pitanjima kako da se bezbedno putuje po svetu.

Najavljeno je da će razgovarati i o Severnoj Irskoj, neslaganjima EU i velike Britanije oko implementacije Bregzit protokola i drugim temama.

Kako prenosi Skaj njuz, očekuje se da će se dvojica lidera složiti oko toga što je najavljeno kao nova Atlantska povelja – odgovor na deklaraciju o posleratnoj saradnji između Vinstona Čerčila i predsednika Frenklina Ruzvelta iz 1941. godine.

„Dok su Ruzvelt i Čerčil razmatrali kako da se pomogne svetu da se oporavi od rata, danas se moramo baviti sasvim drugačijim, ali ne manje zastrašujućim izazovom – kako da se se bolje oporavimo od pandemije korona virusa“, rekao je Džonson uoči sastanka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.