U trendu

Bajden i lideri indijsko-pacifičke grupe najavili partnerstvo u proizvodnji vakcina u Indiji

Američki predsednik Džozef Bajden i lideri indijsko-pacifičke grupe najavili su danas plan za proširenje proizvodnih kapaciteta vakcina protiv korona virusa u Indiji za milijardu doza do 2022. godine, saopštila je Bela kuća.

Bajden je danas održao viruelni sastanak sa premijerima Japana, Indije i Australije, Jošihide Sugom, Naredrom Modijem i Skotom Morisonom, koje čine takozvanu grupu „Quad“ (Quadrilateral Security Dialogue).

Bajden je rekao da napori predstavljaju „ambiciozno novo zajedničko partnerstvo koje će pojačati proizvodnju vakcina … u korist čitavog indo-pacifičkog regiona“.

„Kombinovaćemo medicinske, naučne, finansijske, proizvodne i razvojne sposobnosti naših država i uspostaviti radnu grupu stručnjaka za vakcine kako bismo realizovali našu posvećenost sigurnoj i efikasnoj distribuciji vakcina“, navedeno je u zajedničkom saopštenju Četvorke.

Napor grupe da poveća proizvodnju vakcina u Indiji dolazi u trenutku suočavanja Bajdenove administracije i lidera drugih bogatih država sa pozivima Francuske i pojednih svetskih organizacija da doniraju deo vakcina siromašnim zemljama.

Bajden je uputio zahteve saveznicima, uključujući Kanadu i Meksiko, da kupe vakcine proizvedene u SAD, i ako je stav njegove administracije da se prvo vakcinišu svi Amerikanci. Istovremeno Kina i Rusija su se angažovale u „diplomatiji vakcina“, šaljući preko potrebne vakcine u druge zemlje.

Iako je glavna tema današnjeg sastanka bila jačanje proizvodnje vakcina u regionu, klimatska pitanja i tehnologija, savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven je rekao je da se razgovaralo i o Kini. Sve četiri države imaju složene i zategnute odnose sa Kinom.

Grupa Quad osnovana je sredinom 2000. godine kako bi se suprotstavila jačanju kineskog uticaja u regionu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.