U trendu

Bajden i predsednik Meksika o regionalnim migracijama

MEKSIKO SITI – Izabrani predsednik SAD Džo Bajden i predsednik Meksika Andres Manuel Lopes Obrador saglasili su se tokom telefonskog razgovora u subotu da će raditi na humanoj strategiji za regionalne migracije tako što će rešavati njihove osnovne uzroke u Centralnoj Americi i južnom Meksiku.

Kako je saopštio Bajdenov tim, dvojica lidera razgovarali su o zajedničkom radu na novom pristupu regionalnoj migraciji, „kojim bi se ponudila alternativa za opasno putovanje u SAD“, prenosi Rojters.

Lideri dve zemlje izrazili su zajedničku želju za bavljenje razlozima za migracije u Salvadoru, Gvatemali, Hondurasu i južnom Meksiku.

Kako dodaje Bajdenov tim, novoizabrani predsednik obećao je da će razviti regionalnu i graničnu infrastrukturu i kapacitete potrebne da bi se olakšao „novi uređeni i humani pristup migracijama, kojim će se poštovati međunarodne norme u pogledu postupanja prema tražiocima azila“.

U saopštenju navodi se da je Bajden ukazao na potrebu da se oživi američko-meksička saradnja kako bi se osigurala „sigurna i uredna migracija“, obuzdala pandemija korona virusa, oživela ekonomija Severne Amerike i obezbedila zajednička granica.

Lopes Obrador je na nalozima na društvenim mrežma naveo da su dvojica lidera potvrdila posvećenost saradnji „za dobrobit naših naroda i naših država“, dodaje AP.

Meksički predsednik, kao i njegov kolega iz Brazila Žair Bolsonaro, čestitao je Bajdenu na pobedi tek pošto je Elektorski koledž potvrdio rezultate glasanja na predsedničkim izborima u SAD, koji su održani 3. novembra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.