Bajden i republikanski senatori izneli suprotstavljene planove za pomoć

Predsednik SAD Džo Bajden i grupa od 10 republikanskih senatora izložili su suprotsavljene predloge za pomoć za oporavak SAD od pandemije korona virusa i ekomonsku podršku firmama i porodicama.

Američki predsednik sastao se juče sa senatorima u Beloj kući, a predstavnica za štampu Bele kuće Džen Saki rekla je da se radilo o „razmeni ideja“ i da to nije bilo mesto gde se očekivalo da će se davati ili prihvatati ponude.

U medjuvremenu demokratske vodje u Kongresu pripremaju teren za razmatranje Bajdenovog predloga pomoći narednih nedelja.

Okvirno, Bajden traži dodatnih 1.900 milijardi dolara saveznih troškova za novi paket pomoći, dok 10 republikanaca predlaže oko 618 milijardi dolara.

Ova pomoć bi bila data pored paketa za otklanjanje posledica korona virusa od 900 milijardi dolara koji je Kongres odobrio u decembru i 2.200 milijardi pomoći odobrene u martu prošle godine.

Predlaže se novčana pomoć pojedincima i porodicama, podrška državnim i lokalnim vladama da se spreči smanjenje osoblja i zadrži pozicija, vatrogascima i drugim poslovima u javnom sektoru, za obrazovanje, povećanje minimalne zarade, nadoknade za nezaposlenost kao i sredstva za jačanje vakcinacija i testiranja na kovid-19.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.