Bajden najavio pobedu, mediji uzdržani

Demokratski predsednički kandidat Džo Bajden najavio je izbornu pobedu, a njegova prednost u ključnim državama – Pensilvaniji, Arizoni, Džordžiji i Nevadi raste iz časa u čas dok se prebrojavaju preostali glasovi.

„Brojevi govore sami za sebe, jasno i ubedljivo, da ćemo pobediti u ovoj izbornoj trci“, izjavio je Bajden sinoć, dok su američke TV mreže uzdržane kada je u pitanju proglašavanje pobednika na 46. izborima za predsednika SAD, prenosi Rojters.

Amerikanci su u rekordnom broju glasali na ovim izborima, ali je zbog epidemije korona virusa veliki broj birača svoje glasačke listiće slao poštom.

Zbog toga se još uvek prebrojavaju glasovi koji su poslati pre zvaničnog zatvaranja izbora 4. novembra i nije moguće predvideti kada će brojanje biti završeno, a pobednik i zvanično proglašen.

Dok su Bajdeove pristalice proslavljale na ulicama Filadelfije, Trampovi glasači izašli su naoružani na ulice Feniksa i Detroita tvrdeći, bez dokaza, da su izbori pokradeni.

Noseći transparente sa natpisima „Zaustavimo krađu“, Trampove pristalice najavile su za danas masovne proteste.

U međuvremenu Bajden je ocenio da bi njegova pobeda značila da su Amerikanci odlučili da mu daju mandat da se izbori sa pandemijom, ekonomskom krizom, klimatskim promenama i sve ozbiljnijim sistemskim rasizmom.

U međuvremenu, Trampov štab je uputio apel da se donira oko 60 miliona dolara koliko će biti potrebno za sudske postupke koje republikanci nameravaju da pokrenu zbog navodnih izbornih neregularnosti, ali u njegovom štabu ima i onih koji ocenjuju da su pravni napori da se dokaže izborna prevara neorganizovani i za sada bezuspešni pred američkim pravosuđem.

Na osnovu do sada prebrojanih glasova, demokrata Džo Bajden je u vođstvu sa 253 prema 214 elektorskih glasova.

Za pobedu potrebno je da Bajden dobije ukupno 270 glasova, a pobeda u Pensilvaniji koja raspolaže sa 20 elektorskih glasova, donela bi mu i konačnu pobedu na ovim predsedničkim izborima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.