Bajden: Pobedila je demokratija, želim da ujedinim SAD

VAŠINGTON – Novi predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da je u ovom trenutku pobedila demokratija, a da on želi da ujedini SAD.

On je u prvom govoru kao predsednik SAD, a nakon polaganja zakletve rekao da se danas slavi cilj – demokratija.

„Volja naroda se čula i naučili smo ponovo da je ona dragocena ali i krhka i u ovom trenutku demokratija je pobedila“, rekao je Bajden.

On je kazao da je pre nekoliko dana nasilje pokušalo da poljulja temelje države, ali da zna da je američki ustav otporan i da je nacija snažna.

Kako je rekao, snaga države ne zavisi od pojedinaca već od svih Amerikanaca i unije.

Bajden je istakao da je pred SAD mnogo izazova, pre svega pandemija korona virusa, klimatske promene, borba protiv terorizma i rasizma, a borba protiv toga zahteva puno više od pukih reči i jedinstvo.

„Želim da ponovo ujedinim SAD i pozivam sve Amerikance da mi se pridruže. Ujedinimo se da se borimo protiv neprijatelja. Ljutnju, mržnju, bezakonje uz jedinstvo možemo ispraviti, dati dobra radna mesta, pobediti virus, nagrađivati rad“, rekao je Bajden.

On je dodao i da bez jedinstva nema mira već samo ogorčenosti.

„Garantujem vam da nećemo podbaciti, to nikada nismo kada smo radili zajedno. Okrenimo novi list i počnimo da slušamo i gledamo jedni druge“, poručio je Bajden.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.